©  © VRT

ACV-vakbond: “Overleg over noodcentrales levert engagementen op”

De vakbonden en het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) hebben donderdag overlegd over de noodcentrales, waar het personeel deze week spontane acties is begonnen uit protest tegen de werkdruk. Volgens de bonden zijn een aantal oplossingen in zicht. Ook de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken spreekt op donderdagavond in een persbericht van een constructief overleg.

Bron: Belga

LEES OOK. Acties bij noodcentrales 112 breiden uit: “Extra taken zijn de druppel”

Het personeel van de noodcentrales houdt al een aantal dagen stiptheidsacties in verschillende provincies. Dat betekent dat er gewerkt wordt met een minimale bezetting en dat vereenvoudigde protocollen worden toegepast, zegt het vakbondsfront. Oproepen worden nog steeds behandeld, maar de administratieve verwerking wordt tot een minimum herleid.

De werknemers protesteren tegen de hoge werkdruk. Dat ze te horen kregen dat ze ook nog de oproepen voor het nummer 1733 erbij zouden moeten nemen, was volgens ACV-vakbondsman Johan Lippens de druppel die de emmer liet overlopen.

Nu is uit het overleg met Binnenlandse Zaken gekomen dat er oplossingen worden gezocht voor het personeelstekort, zegt Lippens. Zo zal er dit jaar nog een nieuwe selectieprocedure worden uitgeschreven voor de centrales die met het grootste personeelstekort kampen (Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen) en komt er begin volgend jaar een selectieprocedure voor alle noodcentrales. Daarnaast wordt er versneld een capaciteitsmeting uitgevoerd, waardoor de reële werkdruk in kaart gebracht zal worden. In afwachting daarvan wordt de verdere uitrol van de oproepen naar 1733 naar noodcentrales die die momenteel nog niet behandelen, bevroren. Voor de centrales die de oproepen naar 1733 wel al behandelen, zullen de departementen Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid overleggen om het project ofwel tijdelijk terug te trekken of om de afhandeling via minimale dienstverlening te laten verlopen totdat de noodcentrales op volle capaciteit kunnen draaien.

“We hebben engagementen gekregen waaruit blijkt dat Binnenlandse Zaken het nodige wil doen en zich ervan bewust is dat er een probleem is”, aldus de vakbondsman.

De bonden zullen die informatie nu overmaken aan het personeel. Of er een einde komt aan de acties, is niet duidelijk. “Het personeel zal moeten oordelen”, aldus Lippens.