Rem op sociaal leven om kerstpiek op intensieve zorg te vermijden: dit ligt op tafel van Overlegcomité

Het Overlegcomité komt vandaag dan toch opnieuw vervroegd samen. Wat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke betreft is dat om “krachtige maatregelen” te nemen over alle sectoren heen, die bovendien tijdens het weekend al ingaan. “Wie uitstelt tot morgen, bezwijkt onder de zorgen.”

- Verbod op “binnenactiviteiten met bewegende activiteiten”. Een verbod op fuiven, danscafés, discotheken en private feestjes dus. Huwelijksfeesten en begrafenissen mogen wel doorgaan, maar met de geldende veiligheidsmaatregelen zoals mondmasker en coronapas.

- Zaalsporten gaan door zonder publiek.

- Cafés en restaurants krijgen verplicht sluitingsuur om middernacht. Er zou ook opnieuw een beperking zijn voor maximaal vier mensen per tafel, met een uitzondering voor grotere gezinnen.

Buitenactiviteiten moeten om middernacht afgelopen zijn.

- Winkelen moet weer alleen.

- Gevaccineerden met een hoogrisicocontact worden enkel nog getest op dag 5 na hun contact. Nu is dat op dag 1 en op dag 7. Zo moeten de labo’s wat ontlast worden. In afwachting moeten ze hun contacten zo veel als mogelijk beperken. Voor niet-gevaccineerden blijft de test op dag 1 en dag 7, mét quarantaine.

- Schooltripjes mogen niet meer. Een volledige klas moet in quarantaine na drie besmettingen, nu is dat na vier besmettingen. De ministers van Onderwijs bekijken of er nog bijkomende voorstellen nodig zijn.

- Voorlopig komt er geen beperking van de sociale contacten, maar het is zeker aangewezen voor oudere mensen – ook als die gevaccineerd zijn – om voorzichtig te zijn.

“Niemand achterlaten”

“We zitten ver over de pijngrens in de ziekenhuizen en daarom is er geen uitstel mogelijk. We zullen de meest riskante activiteiten het meest moeten beperken of zelfs stopzetten”, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke donderdagmiddag in de Kamer. “Als we samen een fuifje organiseren en het wordt daar heel plezant en er is niet veel afstand, weten we dat het virus rondgaat”, verduidelijkte hij even later aan Villa Politica.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden had het expliciet over de nachtclubs, al wilde ze niet vooruitlopen op het overleg. Aan VTM zei Verlinden dat ook een sluitingsuur in de horeca op de tafel zou kunnen liggen. “We weten dat hoe later het wordt, hoe minder de maatregelen gevolgd worden.” Premier Alexander De Croo benadrukte in de Kamer dat ook steunmaatregelen bekeken zullen worden. “We zullen niemand achterlaten.” (agy)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio