© Joris Herregods

ASSISEN. Miquel Bouterse schuldig bevonden aan roofmoord

Antwerpen -

Met een nipte meerderheid heeft de Antwerpse assisenjury Miquel Bouterse schuldig verklaard aan roofmoord op Ronalds Brakmanis in Grobbendonk in september 2017. Dat gebeurde na een beraad van ruim 3,5 uur. “Bouterse heeft eerst in de benen van het slachtoffer geschoten en erna van dichterbij het fatale schot in de buik toegebracht”, oordeelde de jury, die dus vaststelde dat Bouterse geen twee maar drie keer schoot tijdens de ripdeal.

Assisen Antwerpen


Beschuldigde: Miquel Bouterse (38) 
Beschuldiging: Roofmoord 
Slachtoffer: Ronalds Brakmanis (47) 
Plaats: Oude Steenweg, Grobbendonk 
Datum: 29 september 2017

De advocaat had de jury ervan proberen te overtuigen dat de Surinamers helemaal geen cocaïne gestolen hadden die nacht en dat Bouterse alleen op de benen van slachtoffer Ronalds Brakmanis had geschoten, maar de meerderheid van de jury geloofde dat dus niet. De drie leden van het hof sloten zich aan bij de meerderheid van de jury, wat de gewoonte is na de kleinst mogelijke meerderheid van zeven tegen vijf stemmen.

LEES OOK. Bouterse betwist dat hij Brakmanis doodschoot om cocaïne te kunnen stelen: “Ik wilde enkel mezelf en mijn vrienden beschermen”

“Het slachtoffer had geen verweerletsels, dus er heeft geen worsteling plaatsgevonden tussen hem en een van de Surinamers, zoals Bouterse beweerde. Bovendien verklaarden alle kroongetuigen dat Brakmanis onmiddellijk is neergeschoten en dat de cocaïne wel degelijk is meegenomen door de Surinaamse bende”, schreef de jury in het arrest.

“De eerste verklaringen van de kroongetuigen, die behoorden tot de bende die de zes kilo cocaïne zouden leveren, waren leugenachtig en ze hebben sporen gewist op de plaats van de feiten, maar erna hebben ze wel geloofwaardige verklaringen afgelegd. Ze verklaarden allemaal dat ze onmiddellijk bedreigd werden en dat er geen geld werd binnengebracht. Ze hadden geen reden om hierover te liegen.”

LEES OOK. Aanklager is duidelijk over schuld Miquel Bouterse: “Brakmanis werd vermoord om de cocaïne te kunnen stelen”

Frédéric Thibaut, advocaat van Miquel Bouterse, had de piste geopperd dat Brakmanis gedood zou zijn door een kogel uit zijn eigen wapen, tijdens de worsteling met een van de Surinamers. Dat geloofde de jury dus niet. “In zijn bekentenis heeft Bouterse nooit gesproken over een schot tijdens die worsteling en hij had ook geen schot gehoord, terwijl een schot uit een 9mm-wapen een oorverdovend lawaai van zo’n 150 decibel maakt.”

DNA-onderzoek

Advocaat-generaal Maarten Sobrie had de jury donderdagochtend al gevraagd om Miquel Bouterse schuldig te verklaren aan roofmoord. “Voor de Surinamers vertrokken, werd het slachtoffer nog gefouilleerd. “Zo is ook te verklaren dat er een haar van Bouterse op diens lichaam werd gevonden. Bouterse heeft pas een week voor de start van het proces bekend dat hij bij de drugsdeal aanwezig was en geschoten heeft, voor het resultaat van het DNA-onderzoek bekend was, maar hij had in oktober al wel DNA moeten afstaan. Hij voelde de bui waarschijnlijk al hangen.”

De advocaat-generaal vroeg de jury ook om nog even stil te staan bij het lot van slachtoffer Ronalds Brakmanis. “Zijn stem is gesmoord door het fatale schot. Zijn naaste familie in Letland hebben we niet gehoord en in België had hij een vrij eenzaam leven en werd hij vooral omringd door mensen uit het drugsmilieu. Maar ik vraag u om niet te vergeten dat hij ook een mens was”, zei Maarten Sobrie tegen de jury. “Niemand verdient het om doodgeschoten te worden. Het recht op leven is een basisbeginsel in onze samenleving.”

In zijn laatste woord zei Bouterse dat hij het spijtig vond dat hij een wapen had gebruikt. “Dat was niet mijn bedoeling. Ik ben geen moordenaar. Ik wilde mezelf en mijn vrienden beschermen, zo heb ik het gezien. Ik heb er echt spijt van wat er is gebeurd.”

Vrijdag volgen de pleidooien en het beraad over de strafmaat. De maximumstraf voor roofmoord is levenslang.

 mf

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio