Elles Grzybek danst Dancing a Prayer.   

Elles Grzybek danst Dancing a Prayer.  ©  Victoriano Moreno

Gezelschap cie M.E.S.S. danst voor eerste keer in eigen kunstencentrum Berkenrijs

Wilrijk -

Het Antwerpse dansgezelschap cie M.E.S.S. mocht donderdag voor de allereerste keer een danstheatervoorstelling spelen in hun Berkenrijs. Na een lange zoektocht naar een vaste plaats om te kunnen spelen, is de vzw achter het gezelschap sinds enkele maanden erfpachter van het parochiecentrum op het Valaar. “We willen er graag een kunstensite van maken”, zegt directeur en choreograaf Michael Lazic.

Saar Van Olmen

Dancing a Prayer. Toevallig past de naam heel goed bij de nieuwe locatie van dansgezelschap cie M.E.S.S. “Voor dansers is het niet altijd even gemakkelijk om een vaste locatie te vinden”, zegt Michael Lazic. “Na lang zoeken in de regio Antwerpen kwamen we bij parochie Berkenrijs terecht. Al waren er hier ook kapers op de kust. Daarom besloten we om met een uitgewerkt plan de parochianen te overtuigen.”

De dansers spraken af om op zondagochtend niet te repeteren, zodat de parochianen in alle rust de mis kunnen bijwonen.

Michael Lazic en Elles Grzybek.  

Michael Lazic en Elles Grzybek.  ©  Victoriano Moreno

Dat uitgewerkt plan ziet er alvast veelbelovend uit. “We hebben drie zalen, waarvan we eentje al hebben omgevormd tot een theaterzaal waar zo’n zeventig toeschouwers kunnen plaatsnemen. Op regelmatige basis willen we er voorstellingen geven, zoals Dancing a Prayer, en ook jonge makers het platform geven om hun werken te tonen. In een later stadium willen we de aanpalende kleinere zaal geluidsdicht maken zodat we residenties kunnen aanbieden tegen een voordelig tarief.”

Valaar

Naast een eigen stekje vond het gezelschap het ook belangrijk om de buurt mee in het project te betrekken. “Voor we hier kwamen, kenden we het Valaar eigenlijk niet zo goed. En wat we merkten, was dat er hier buiten een paar cafés weinig is voor de mensen om te ontspannen. Op de Bist is er natuurlijk wel cultureel centrum De Kern, maar dat is moeilijk te bereiken vanaf de andere kant van de A12.”

Daarom nodigde Lazic de buurt uit, om tijdens een openingsfeest iedereen te laten kennismaken met het project. Hij wil ook een boomgaard in de voortuin planten, zodat de bewoners er een appeltje kunnen komen plukken in de zomer. Maar het échte buurtwerk zit in de jeugdkampen. “Zo laten we jongeren tijdens de vakanties kennismaken met theater en dans.”

 

 ©  Victoriano Moreno

Dancing a Prayer

De voorstelling Dancing a prayer ging vorig jaar in oktober al in première, maar vanwege de coronamaatregelen werd hij uitgesteld. “Ik ben nerveus”, zegt Elles Grzybek, choreografe en danser van de solovoorstelling. “Het is lang geleden dat we hem gespeeld hebben, en er is intussen veel aan veranderd.”

Met de voorstelling wil cie M.E.S.S vooral een spiegeleffect creëren. “We hebben hem in volle coronatijd gemaakt”, zegt Grzybek. “Ik moest vorig jaar lange tijd mijn familie in Duitsland missen vanwege de lockdown, en dat was niet leuk.”

Dat opgesloten gevoel komt terug in de voorstelling. “Maar we hopen met Dancing a Prayer vooral warmte, hoop en herkenning mee te geven met het publiek.”

Dancing a Prayer wordt nog vijf keer gespeeld in Wilrijk. Tickets en info via ciemess.be

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio