Het Lodewijk De Vochtplein door de ogen van Marie Van den Bergh. 

Het Lodewijk De Vochtplein door de ogen van Marie Van den Bergh. © Marie Van den Bergh

Veel en uitgewerkte ideeën voor aantrekkelijker Lodewijk De Vochtplein

‘s-Gravenwezel/Schilde -

De oproep van de gemeente om mee te denken over hoe het Lodewijk De Vochtplein aantrekkelijker kan worden ingericht, is niet in dovemansoren gevallen. Schildenaren en vooral ’s-Gravenwezelnaren stuurden alles samen liefst honderd en soms gedetailleerd uitgewerkte voorstellen in.

Met grote borden op het plein zelf, hele bladzijden in het gemeentelijk infoblad en zelfs een videofilmpje met luchtbeelden probeerde de gemeente haar inwoners te prikkelen om hun mening te zeggen over hun dorpsplein, waarvan ook de gemeente vindt dat het beter kan.

Het Lodewijk De Vochtplein zoals het er nu bijligt, op een zomerse dag..

Het Lodewijk De Vochtplein zoals het er nu bijligt, op een zomerse dag.. © JAA

Die oefening lijkt geslaagd. Het valt op dat er heel wat ideeën leven en dat heel wat inwoners aanleg lijken te hebben voor ruimtelijke planning. Neem nu Marie Van den Bergh, die haar voorstellen illustreerde met prachtige professioneel ogende tekeningen. Daarop is te zien hoe het plein niet meer volledig verhard is. Door in het midden grind te voorzien kan er bijvoorbeeld petanque gespeeld worden. Aan de kant van school De Wingerd voorziet Marie een kleine heuvel zoals in Park Spoor Noord.

“Er kan op gespeeld, gepicknickt worden, etc. Achter de lichte heuvel ligt een moestuin rechts en links een groot bloemperk met wisselende bloemen per seizoen. De moestuin wordt uitgebaat door de nieuwe multifunctionele kubus/rechthoek die wordt neergezet. Invulling van deze eenheid kan nog ingevuld worden, maar ik denk aan de bib naar daar brengen, met een koffiehuis. De bloemen van de bloemenweide kunnen aantal keer per jaar geplukt zorgden door de inwoners.”

Visieplan

Ook tientallen andere mensen lanceerden voorstellen inzake de mobiliteit, het bevorderen van de ontmoetingsfunctie en andere indeling. De weerhouden voorstellen worden uitgewerkt tot een concreet visieplan. Dat zal in januari worden teruggekoppeld naar de bewoners, zo belooft de gemeente.

Dit plan zal ook dienen als input voor het bestek van het definitief uitvoeringsplan. Burgemeester Dirk Bauwens (N-VA) liet eerder verstaan dat de herinrichting zelf, op welke manier ook, niet meer voor het aflopen van deze bestuursperiode of 2025 zal gebeuren. Er is alleszins geen geld voor voorzien. (jaa )

Een koffiebar,  picknickweide, petanquebanen en een kleine heuvel. Marie Van den Bergh vond onder meer inspiratie in Park Spoor Noord.

Een koffiebar, picknickweide, petanquebanen en een kleine heuvel. Marie Van den Bergh vond onder meer inspiratie in Park Spoor Noord. © Marie Van den Bergh

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio