Zeker in Sint-Antonius, met alle winkels, is het nieuwjaarszingen razend populair. Meer dan duizend kinderen trekken daar op 31 december de straten op. 

Zeker in Sint-Antonius, met alle winkels, is het nieuwjaarszingen razend populair. Meer dan duizend kinderen trekken daar op 31 december de straten op. ©  kma

Nieuwjaarke-zoete in hét mekka van nieuwjaarszingen in gevaar

Zoersel -

Mogen de kinderen op 31 december nieuwjaarke-zoete zingen in Zoersel? Dat wou raadslid Jos Vekemans (H-eerlijk Zoersel) weten. Burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) wil niet vooruitlopen op de feiten. “Maar we zien allemaal hoe de cijfers stijgen”, zei ze aarzelend. “We overleggen sowieso elke week met onze veiligheidscel.”

De vraag of het nieuwjaarszingen kan doorgaan, brandt nergens anders zo op de lippen als in Zoersel. Zeker deelgemeente Sint-Antonius is hét mekka van het nieuwjaarszingen in de regio. Het frituur deelt daar gemakkelijk 1.300 curryworsten op een voormiddag uit aan de zangertjes, om maar een idee te geven hoeveel volk er op afkomt. Er worden zelfs kinderen uit naburige gemeenten afgezet omdat er in Sint-Antonius zo veel bijeen te zingen valt. Voor de ouders valt er onderweg veel te borrelen.

Jos Vekemans vroeg zich af wie de organisator is. De gemeente of de middenstand? En of de ouders dit jaar een Covid Safe Ticket moeten bijhebben en de kinderen vanaf 10 jaar een mondmasker moeten dragen, want er komt meer dan honderd man op af.

“Je kan je afvragen of het nieuwjaarszingen een evenement of een traditie is”, vond de burgemeester. “Een echte organisator is er niet. Ik wil niet vooruitlopen op de feiten, maar we zien allemaal de cijfers stijgen. Doordat er zo veel evenementen worden afgeschaft, trekken de dingen die nog wel doorgaan net nóg meer volk. We zullen de situatie van week tot week evalueren alvorens een beslissing te nemen.” kma

Nieuwjaarszingen in Sint-Antonius. 

Nieuwjaarszingen in Sint-Antonius. ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio