Marcel Van Dyck van Brecht Werkt zoekt dringend extra poetshulpen.  

Marcel Van Dyck van Brecht Werkt zoekt dringend extra poetshulpen.  © Elke Lamens

Brecht Werkt blaast vijf kaarsjes uit: “Hulp blijft nodig, wachtlijst groeit”

Brecht -

Brecht Werkt zoekt dringend nieuwe poetshulpen. De vzw die vijf jaar geleden de afgeschafte PWA is opgevolgd, kampt met een lange wachtlijst. “Tientallen gezinnen wachten nog op hulp”, weet Marcel Van Dyck, lid van de raad van bestuur.

“Vandaag doen zo’n 250 gezinnen beroep op onze dienst. Brecht Werkt stelt een dertigtal mensen tewerk, maar de vraag is veel groter dan wat we kunnen aanbieden De wachtlijst groeit aan, nu al moeten we tientallen gezinnen teleurstellen. We zijn dus dringend op zoek naar nieuwe krachten”, stelt Van Dyck.

Iedereen die poetshulp nodig heeft, kan beroep doen op Brecht Werkt. “We werken met dienstencheques zoals andere poetsbedrijven. Daarnaast krijgen we steun van de Vlaamse overheid, net zoals het PWA vroeger. Wij zijn nog een van de weinige gemeenten waar deze dienst overeind is gebleven.”

Klusjesdienst

Hoewel de vraag groter is dan het aanbod, blijkt de vzw toch nog redelijk onbekend. “Brecht Werkt is er niet zomaar gekomen, maar kent al een lange voorgeschiedenis. Begin jaren negentig bestond de klusjesdienst al waarbij oudere langdurige werklozen ingezet werden voor kleine klusjes in en rond het huis. In 1995 werd dan vzw PWA Brecht opgestart waar je terecht kon voor huishoudelijke hulp en klusjes in de tuin. Bedoeling was het poetsen uit het ‘zwarte circuit’ te halen.”

“In 2004 werd PWA Brecht opgedeeld in een PWA voor tuinklusje en een dienstenchequebedrijf voor huishoudelijke taken. Toen de Vlaamse Regering op 1 januari 2017 die taken niet meer toeliet, is Brecht Werkt opgericht. We wilden het personeel niet op straat zetten en onze klanten niet in de kou laten staan.”

Hoewel Brecht Werkt wel gevestigd is in een gemeentelijk gebouw, over de welzijnscampus, is het geen gemeentelijke vzw. In de algemene vergadering zitten ook leden van de gemeenteraad. Die telt nu acht leden, maar nieuwe leden zijn welkom.

 (ella)

Meer info: 0477.13.42.68

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio