Op de portrettenmuur staan meer dan 25.000 foto’s en silhouetten. 

Op de portrettenmuur staan meer dan 25.000 foto’s en silhouetten. © Dirk Vertommen

Kazerne Dossin geeft 51 Holocaustslachtoffers alsnog een gezicht

Mechelen -

In Kazerne Dossin in Mechelen werden donderdag 51 portretten toegevoegd aan de portrettenwand. Daarop hangen meer dan 25.000 foto’s en silhouetten van Holocaustslachtoffers die vanuit Mechelen gedeporteerd werden. “Zo houden we de herinnering aan de grootste misdaad tegen de menselijkheid ooit in België levend”, klinkt het.

Stijn Van de Sande

Bij de opening van Kazerne Dossin in 2012 werd er ook een gigantische portrettenwand ingehuldigd. De muur loopt van het gelijkvloers tot op de derde verdieping en toont de foto’s en silhouetten van zo’n 25.000 mensen die ooit vanuit Mechelen en Drancy gedeporteerd werden naar de concentratiekampen. Negen jaar geleden was er van 19.116 mensen een foto beschikbaar. Nadien werd de muur ieder jaar aangevuld.

“Dit jaar vond ons onderzoeksteam dankzij familieleden en ‘La mémoire du Judenlager des Mazures’ van 51 mensen foto’s die we kunnen linken aan de namenlijsten uit de Dossinkazerne”, zegt Barbara Porteman. “Op die manier kunnen we deze slachtoffers alsnog een gezicht geven. Tijdens de jaarlijkse portrettenceremonie worden de foto’s toegevoegd aan de wand. Dat is een emotioneel en aangrijpend moment voor de nabestaanden en familieleden van de betrokken Holocaustslachtoffers.”

Vorig jaar ging de portrettenceremonie alleen online door en ook nu zorgde de coronacrisis voor een intieme plechtigheid. “Veel familieleden van de gedeporteerden zijn door de jaren heen verhuisd naar het buitenland”, aldus Porteman. “Zij kunnen er nu niet bij zijn. Maar we mogen toch opnieuw enkele familieleden en nabestaanden ontvangen. Zij krijgen een rondleiding in het museum. Nadien stellen we de ceremonie online ter beschikking voor de mensen die er niet bij konden zijn.”

Oproep

Met de 51 nieuwe foto’s erbij staat de teller nu op 20.694 foto’s. Ruim 5.000 namen van slachtoffers konden nog niet aan een foto gekoppeld worden. Kazerne Dossin doet daarom een oproep: “Heb je foto’s van Joden of Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd werden, laat het ons dan zeker weten. Door iedereen een gezicht te geven, kunnen we de herinnering aan de grootste misdaad tegen de menselijkheid ooit in België levend houden.”

archives@kazernedossin.eu

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio