Arbeiders voorzien van volgelaatmaskers met fijnstoffilter waren de voorbije dagen in het huis puin aan het ruimen, waaronder wat gebonden asbest in het dak.  

Arbeiders voorzien van volgelaatmaskers met fijnstoffilter waren de voorbije dagen in het huis puin aan het ruimen, waaronder wat gebonden asbest in het dak.  © BFM

Maand na brand tweewoonst: voorzichtige ontmanteling dakconstructie en wachten op schadevergoeding

Wijnegem -

Bijna een maand na de brand op de hoek van de Merksemsebaan en Houtlaan, waarbij een tweewoonst zwaar beschadigd raakte, is het nog altijd niet zeker of de ruïne afgebroken dan wel heropgebouwd kan worden. Deze week wordt puin geruimd. Dat gebeurt omzichtig want in de dakconstructie zitten kleine hoeveelheden asbest verwerkt. De twee getroffen gezinnen vonden elders onderdak en wachten op de vaststellingen en eventuele uitkeringen van de verzekering.

Bij de woningbrand in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober raakte niemand gewond. Ludo Verbist (72) en zijn echtgenote Simonne Wils (68), die uitgerekend de dag voor de brand met de familie hun vijftigjarig huwelijksjubileum hadden gevierd, werden gewekt door het inbraakalarm en konden zich tijdig in veiligheid brengen. Ook Gilles De Meester (34), Nathalie Le Clef (34) en hun zoontje Jack (2), de bewoners van het andere woningdeel, ontsnapten aan het ergste. Ze werden verwittigd door een alerte voorbijganger.

De vlammen verspreidden zich snel, maar de brandweer kon een maand geleden verhinderen dat het hele huis afbrandde.

De vlammen verspreidden zich snel, maar de brandweer kon een maand geleden verhinderen dat het hele huis afbrandde. © BFM

Wat de brand veroorzaakt heeft, is tot op heden onduidelijk en zal wellicht een raadsel blijven. Een maand na de feiten wachten beide gezinnen nog op een vaststelling van de precieze schade. Ze vonden gelukkig elders onderdak. Dat moest ook wel want het pand werd in de huidige toestand onbewoonbaar verklaard. Het oudste echtpaar kon de voorbije weken in een woning van een bevriend echtpaar in Schoten verblijven.

Appartement Wijnegem

“We hebben intussen een appartement kunnen huren in het ons vertrouwde Wijnegem, dicht bij het Marktplein. We hopen daar begin december te kunnen intrekken”, aldus Ludo. “We ondervinden veel steun van onze naaste familie en vrienden, maar ook de gemeente heeft zich al erg hulpvaardig opgesteld.”

Ook het jonge gezin, dat zes jaar in het andere stuk woonde, wil graag terug naar Wijnegem komen. “Maar ze zijn voorlopig al heel blij dat ze terechtkunnen in een huis van een vriendin in Wilrijk”, vertelt Caroline Le Clef. De zus van Nathalie zette samen met haar andere zussen een crowdfundingactie op om geld in te zamelen voor beide getroffen gezinnen.

“We moesten iets doen want al hun meubelen, kleren en spullen gingen in vlammen op. De teller staat voorlopig op respectievelijk 7.500 euro, voor mijn zus en haar gezin, en 3.500 euro voor Ludo en Simonne. Daarnaast kwamen er ook heel wat giften in natura, vooral voor hun zoontje Jack. Geld overmaken kan nog altijd.”

Drie van de vier gedupeerden kort na de brand voor de door brand zwaar beschadigde tweewoonst aan de Merksemsebaan: Ludo Verbist, Gilles De Meester en Nathalie Le Clef

Drie van de vier gedupeerden kort na de brand voor de door brand zwaar beschadigde tweewoonst aan de Merksemsebaan: Ludo Verbist, Gilles De Meester en Nathalie Le Clef © KMA

Asbest

De gezinnen willen nieuwe plannen maken, maar zijn natuurlijk afhankelijk van de uitkering van de brandverzekering. Dat er twee verschillende verzekeringsmaatschappijen bij betrokken zijn, maakt de zaak er niet eenvoudiger op. Beide stuurden een expert naar de ruïne. Op hun aanraden werden de voorbije dagen alle loszittende stukken puin van de tweewoonst verwijderd.

Dat gebeurde door arbeiders met speciale volgelaatmaskers met fijnstoffilter want tot verrassing van mede-eigenaar Ludo Verbist zit er wat asbest in de dakconstructie. Al werd ons door de werkleider bevestigd dat het om kleine hoeveelheden gaat. Het gaat bovendien om gebonden asbest die vrij vochtig is. “Losse deeltjes konden zich niet verspreiden. Er is nooit gevaar geweest voor omwonenden”, aldus een woordvoerder van de firma Asbest Cleaning Services uit Limburg.

Een gespecialiseerde asbestverwijderaar kwam de voorbije dagen met groot materiaal ter plaatse.

Een gespecialiseerde asbestverwijderaar kwam de voorbije dagen met groot materiaal ter plaatse. © BFM

Total loss?

De experts gaan binnenkort opnieuw ter plaatse. Grondig onderzoek zal moeten uitwijzen of de nog rechtstaande buitenmuren volstaan als basis voor een mogelijke heropbouw van de woningen. Bij een total loss is de volledige afbraak het andere scenario.

Ludo Verbist is er zelf nog niet uit of hij terug zou willen naar de plek waar hij en zijn vrouw zo lang gelukkig gewoond hebben. Daarvoor heeft de brand te diepe emotionele wonden geslagen. “We hebben dit huis 36 jaar geleden zelf laten bouwen en lieten het onlangs nog helemaal opknappen”, sakkert de man, die er nog haast dagelijks passeert om de post op te pikken. ( jaa)Crowdfunding Ludo en Simonne

Vastgoed

Jobs in de regio