De nieuwe blauwe bol. 

De nieuwe blauwe bol. ©  Igean

Lol met de nieuwe blauwe glasbol, die zélf ook recycleerbaar is

Zandhoven -

Even snel wat flessen in ‘den groenen bak’ gaan gooien, is binnenkort verleden tijd in Zandhoven. Vanaf deze week worden de bestaande groene glasbollen vervangen door nieuwe duurzame exemplaren in een blauwe jas. De glasbollen zijn getooid met gedichten.

Kristin Matthyssen

Op de glasbollen staat ook een QR-code voor meer informatie. De vervanging van de glasbollen is een initiatief van Igean. De intercommunale herbekeek de layout met het oog op het ontmoedigen van sluikstort en het creëren van een aangenamer straatbeeld.

De blauwe glasbol is volledig recycleerbaar. In tegenstelling tot polyester kan het materiaal HDPE voor 100% hergebruikt worden bij de productie van nieuwe glasbollen, maar ook een heleboel andere toepassingen zoals buizen. Ze zijn beter bestand tegen verkleuring en aanrijdingen. De inwerpmond met zwarte rubberen flappen zorgt ervoor dat mogelijke geurtjes ín de bol blijven hangen en verhindert dat insecten hun weg zoeken.

Net als de ‘oude’ exemplaren zijn ook de nieuwe exemplaren ‘duo’ glasbollen, wat betekent dat er een gescheiden inwerpgedeelte is voor wit en gekleurd glas.

De gemeente zal de aanwezige porseleinbak, waarvan er één per deelgemeente staat, laten staan.

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio