De verontreinigde site De Naeyer net voor de start van de bouw van een nieuw woongebied. 

De verontreinigde site De Naeyer net voor de start van de bouw van een nieuw woongebied. © rr

‘Wat met mijn aangelegde tuin?’ en vier andere vragen over PFOS in Willebroek

Willebroek -

Alle niet-verharde delen op de site De Naeyer in Willebroek moeten volledig gesaneerd worden. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) start in januari met het afgraven van de grond in de nieuwe woonzone. Op de terreinen van de voormalige papierfabriek werden eerder dit jaar erg hoge PFAS-waardes opgemeten.

Stijn Van de Sande

De voorbije jaren werd er op de site De Naeyer vlak bij het kanaal in Willebroek een volledig nieuwe woonzone gerealiseerd. Afgelopen zomer bleek de grond er echter sterk verontreinigd te zijn. Zowat overal in de nieuwe woonwijk werden er waardes gemeten die tot tien keer hoger waren dan de verontreiniging in Zwijndrecht. OVAM besliste daarom om de terreinen van de voormalige papierfabriek volledig te saneren om verdere gezondheidsrisico’s te vermijden.

Wanneer starten de saneringswerken?

“In principe starten we in januari al met het afgraven van de grond”, zegt Jan Verheyen van OVAM. “De middelen zijn vrijgemaakt en er werd een aannemer aangesteld. Er wordt in verschillende fases gewerkt. In de eerste plaats worden de niet-aangelegde tuinen van bewoonde percelen aangepakt. Daarna worden de braakliggende terreinen afgegraven en nadien ook de reeds aangelegde tuinen. Ook de grond op het openbaar domein wordt afgegraven en vervangen door goede grond. Als alles volgens plan verloopt, zijn de werken tegen de zomer afgerond.”

Wat gebeurt er met de afgegraven grond?

“De specialisten schatten dat ze in totaal 44.000 ton verontreinigde grond zullen afgraven”, klinkt het. “Al die grond wordt vervoerd naar één of meerdere grondreinigingscentra”, klinkt het. “Daar wordt de grond gereinigd zodat die nadien opnieuw gebruikt kan worden. Naar welke centra de grond precies zal gaan, is op dit moment nog niet duidelijk. De aanbesteding loopt nog.

Brengt de ingreep gezondheidsrisico’s met zich mee?

“De vervuiling zelf zorgt niet voor acute gezondheidsrisico’s”, zegt Verheyen. “Maar volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid zijn er op langere termijn wel risico’s aan verbonden. Daarom moet de grond afgegraven worden tot op zo’n zeventig centimeter diepte. Bij het afgraven wordt de aarde beneveld en bij het vervoeren ook volledig verpakt. Op die manier willen we de risico’s tot een absoluut minimum beperken. Nadien zullen we metingen blijven uitvoeren om de situatie op te volgen.”

Wat met mijn aangelegde tuin?

“Samen met een expert zullen we de reeds aangelegde tuinen bezoeken om een plaatsbeschrijving op te maken. Daarna wordt ook de grond in de privétuinen volledig afgegraven. De verontreinigde aarde wordt vervangen door propere en nadien komt de expert terug om de situatie in te schatten. Samen met de bewoners wordt er een regeling uitgewerkt.”

Wie betaalt dat alles?

“Omdat het om een historische verontreiniging gaat, neemt OVAM ambtshalve de kosten van de sanering op zich”, klinkt het. “We kunnen de kosten niet meer doorrekenen aan de papierfabriek, omdat die al lang niet meer bestaat. Voor de mensen van wie we een aangelegde tuin volledig moeten afgraven, is er ook een vergoeding.”

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio