Ruth D’haese met zoontje Lukas Van Haver en hun hondje Flippie aan de oversteekplaats aan het IMG op de N15. 

Ruth D’haese met zoontje Lukas Van Haver en hun hondje Flippie aan de oversteekplaats aan het IMG op de N15. © Joren De Weerdt

Ouders en school vragen verkeersmaatregelen aan IMG: “Betere zichtbaarheid zou al veel helpen”

Heist-op-den-Berg -

Ouders en directie van het Instituut Mevrouw Govaerts (IMG) in Heist-op-den-Berg vragen verkeersmaatregelen. De school voor buitengewoon onderwijs ligt niet bijzonder zichtbaar op de Mechelsesteenweg (N15), de drukke gewestweg tussen Heist en Mechelen. Het agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zegt te kijken naar extra verlichting aan de oversteekplaats, maar schepen van Lokale Mobiliteit Katleen Vantyghem (N-VA) pleitte eigenlijk voor dezelfde nieuwe wegmarkeringen zoals in andere Heistse schoolomgevingen. “We stuitten daarbij op een duidelijke nee”, zegt ze.

Kristof Van Rompaey

Mama Ruth D‘haese uit Grasheide (Putte) brengt sinds dit schooljaar haar zoontje Lukas naar het IMG in Heist-op-den-Berg. Ze is ook lid van de ouderraad. “Het verbaast me nog steeds hoe wild het verkeer er hier aan toegaat”, zegt ze. “Het lokale bestuur van Heist-op-den-Berg en de directie proberen wel op allerlei manier iets aan de situatie te veranderen, maar stuiten blijkbaar telkens op een muur bij het gewest.”

Een voorbeeld van de Octopus 2.0-markeringen die in andere Heistse schoolomgevingen werden aangebracht.

Een voorbeeld van de Octopus 2.0-markeringen die in andere Heistse schoolomgevingen werden aangebracht. © rr

Volgens Ruth ligt het probleem vooral bij de slechte zichtbaarheid van de school. “Fijn dat alle Heistse scholen zo‘n mooie, nieuwe Octopus 2.0 inrichting krijgen. Waarom kan dat hier dan niet? Je spreekt hier wel over de veiligheid van kinderen, hé”, jut ze zich op. “Het is een simpele ingreep die er mee voor zou kunnen zorgen dat bestuurders hun snelheid wat aanpassen. Pas als je zelf voorbij de school loopt, besef je trouwens hoe onzichtbaar je bent.”

Kwetsbare doelgroep

Ondanks de onfortuinlijke ligging van de school, is Ruth wel blij met het onderwijs dat Lukas er krijgt. “De school past het plan aan het kind aan, niet omgekeerd”, zegt ze. “Op dat vlak ben ik heel aangenaam verrast. Jammer dat we de onveilige verkeerssituatie er moeten bijnemen. Zij met de juiste bevoegdheid moeten toch stilaan hun verantwoordelijk nemen.”

Directrice Petra Van de Velde van IMG Ter Speelbergen pleit eveneens voor ingrepen. “We zitten hier met een zeer kwetsbare doelgroep”, stipt ze aan. “We beseffen wel dat we als school niet in de best mogelijke omgeving liggen, maar daar konden we niet voor kiezen. Als men voor ons een beter plaatsje heeft in Heist, verhuizen we met alle plezier, maar dat zal helaas een utopie zijn. Daarom kijken we maar beter naar mogelijke oplossingen hier.”

Alle beetjes helpen

De directrice houdt vooral haar hart vast voor de ingrijpende werkzaamheden aan de ovonde Fabiola op de N10 die volgend jaar vlak bij de school beginnen. “We hebben gevraagd om daarover als gesprekspartner mee aan tafel te mogen”, zegt ze. “Onze kinderen hebben busrecht, dus we hebben tien bussen rondrijden. Zoals de media al vermeldde, is het nu al problematisch om hen op normale uren op school en terug thuis te krijgen. Door die werkzaamheden kan dat mogelijk nog erger worden.”

De verkeersdrukte aan de school kan zowel ’s ochtends als ’s avonds groot zijn. Er staat niet altijd een politieagent.

De verkeersdrukte aan de school kan zowel ’s ochtends als ’s avonds groot zijn. Er staat niet altijd een politieagent. © Joren De Weerdt

“We investeerden in eigen gemachtigde opzichters. Anders zou het hier helemaal een ramp zijn”, vult Van de Velde aan. “Er is ook een politieagente die het verkeer hier met hart en ziel probeert te regelen, maar soms moet zij andere taken opnemen. Je merkt het verschil meteen als ze er niet staat. Alle beetjes helpen op dit moment, dus we zijn haar absoluut dankbaar.”

Duidelijke nee

De school overlegt geregeld met schepen van Lokale Mobiliteit Katleen Vantyghem (N-VA). Op haar beurt communiceert zij met het gewest. “Tijdens een recente samenkomst haalde ik zeer expliciet aan dat we de schoolomgeving van het IMG graag willen inrichten volgens het Octopus 2.0-principe, zoals de andere Heistse schoolomgevingen”, zegt ze. “We zijn daar op een duidelijke nee gestuit. Een octopuspaal plaatsen, mag wel, maar dat lijkt me van weinig nut door de bomen die er staan. Frustrerend. Ik heb er me zelfs wat boos in gemaakt en nadrukkelijk gevraagd om mee na te denken over wat er dan wel kan. Makkelijk is het sowieso niet. De school ligt op een slechte locatie, maar dat is historisch zo gegroeid.”

Woordvoerder Gilles Van Goethem van AWV-Antwerpen was zelf niet op de hoogte van de vraag naar Octopus 2.0-markeringen aan het IMG. “Via het knelpunt schoolroutes is wel een vraag geregistreerd om mogelijke maatregelen aan de oversteekplaats te bekijken”, zegt hij. “Daar zijn we nu effectief aan het bekijken of we ze kunnen verlichten met een ‘galgpaal’.”

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio