© pego

Voetbal, een feest? Niet in Frankfurt: Antwerpfans palmen verzegelde stad in

Met 1.750 zijn ze, de Antwerpfans die naar Frankfurt trokken voor de Europa League-wedstrijd tegen Eintracht. En echt welkom moeten ze zich niet gevoeld hebben. Honderden zwaarbewapende agenten stonden op alle strategische plekken doorheen het centrum, om elke verkeerde beweging van een Antwerpfan meteen in de kiem te smoren. Voetbal een feest? Niet in Frankfurt.

Peter Goris

Volg alles rond Frankfurt - Antwerp hier LIVE

Na de ongeregeldheden met Duitse fans bij de heenmatch in Deurne eind september leek het even of de terugwedstrijd in Frankfurt aangenamer zou worden. De plaatselijke autoriteiten lieten 2.000 Antwerpsupporters toe om vrij naar Frankfurt te komen, zonder combiregeling. Ter plekke werd echter al snel duidelijk dat de ‘vrijheid’ slechts een illusie was.

Auto’s met fans werden al onderweg tegengehouden door de politie en mochten enkel doorrijden na een strenge controle, waarbij zelfs koffers moesten uitgeladen worden. Die strenge aanpak werd ook doorgetrokken in de stad zelf. Overal werden fans gecontroleerd en begeleid. Zelfs auto’s die geparkeerd stonden in ondergrondse garages van hotels werden volledig uitgekleed. Een Belgische nummerplaat was genoeg om verdacht te zijn.

Woensdagavond ging de politie nog een stapje verder. Groepen supporters die ergens in een plaatselijk café iets gingen drinken, kregen al snel gezelschap van oproeragenten in gevechtstenue. Verschillende cafés werden leeggehaald, waarna de supporters onder politiebegeleiding naar een Ierse pub werden begeleid waar de Duitse autoriteiten alle rood-witte fans probeerde te verzamelen. De ruime omgeving van de pub werd vervolgens afgesloten door honderden agenten, inclusief waterkanonnen. Verschillende fans die terug naar het hotel wilden gaan, kregen begeleiding van een combi die hen ‘tot aan hun bed’ begeleidde.

 

 ©  pego

Op matchdag, donderdag, was de pret helemaal voorbij. Zo gauw meer dan tien supporters van Antwerp in het centrum ergens op een terras gingen zitten om iets te drinken, kregen ze opnieuw gezelschap van een peloton agenten die hen aanmaande om te verhuizen. Cafés sloten de deuren voor Antwerpfans of weigerden – al dan niet op uitdrukkelijke vraag van de politie – nog drank te geven. Gezangen waren uit den boze.

In samenspraak met de plaatselijke politie en de voetbalcel van Binnenlandse Zaken was er een centraal verzamelpunt ‘ingericht’, aan de “Willy-Brandt-Platz”, in de buurt van het centraal station van Frankfurt. Maar in de namiddag besliste diezelfde politie om de verzamelde fans toch naar een kerstmarkt in de buurt te laten gaan. Daar kwam er in de late namiddag dan toch een beetje sfeer. Zij het strikt gereglementeerd. En omsingeld door ontelbare oproeragenten.

En de fans van Eintracht Frankfurt? Tot enkele uren voor de wedstrijd was er nergens melding van ook maar één Eintracht-fan die ergens een Antwerpse collega was tegengekomen. De strikte veiligheidsmaatregelen van de Duitse politie waren misschien niet echt gastvrij, efficiënt leken ze op dat moment wel.

 

 ©  pego

 

 ©  pego

 

 ©  pego

 

 ©  pego

 

 ©  pego

 

 ©  pego

 

 ©  pego

 

 ©  pego

 

 ©  pego