Geen paniek. Madek komt terug. 

Geen paniek. Madek komt terug. ©  rr

Beeld Paul Van Hoeydonck in Rivierenhof niet gestolen maar voor onderhoud in atelier

Deurne -

Nu de bladeren van de bomen vallen, springt het ineens in het oog: Madek is weg! Het beeld uit 1964 van kunstenaar Paul Van Hoeydonck aan de spiegelvijver in Provinciaal Groendomein Rivierenhof in Deurne is van zijn sokkel verdwenen. “Geen nood, onze geliefde Madek is gewoon in onderhoud en keert terug”, stelt Anouche De Keyzer van de Provinciale Groendomeinen de gebruikers van het park gerust.

Provinciaal Groendomein Rivierenhof is bekend om zijn knappe kunstwerken onderweg langs de wandelpaden. Madek van kunstenaar Paul Van Hoeydonck, een soort ijzeren structuur van een wolfachtig wezen, is een van de vaste waarden. Maar nu de bladeren vallen, zien de joggers en wandelaars ineens dat het kunstwerk verdwenen is. Paniek, want het roept nare herinneringen op aan de verdwijning van het kunstwerk Gorilla in 2015, deel uitmakend van de gorillafamilie van ‘Iron Human Unfold’. In het Rivierenhof was toen een overzichtstentoonstelling van metaalkunstenaar Maarten Schaubroeck. Er werd gevreesd dat Gorilla ten prooi was gevallen aan metaaldieven die het kunstwerk voor het oud ijzer of koper gestolen hadden. Sommigen vreesden al dat Madek hetzelfde lot ondergaan had.

De lege sokkel van Madek. 

De lege sokkel van Madek. ©  rr

“Zeker niet. Madek krijgt een grondige opknapbeurt. We hebben dat in september al op onze Instagrampagina gemeld”, zegt Anouche De Keyzer. “Na zijn terugkeer krijgt het kunstwerk mogelijk wel een andere plaats in het Rivierenhof. De gorilla keerde overigens ook terug. Drie weken na de diefstal stond de babygorilla plots weer op zijn plaats. We hebben nooit begrepen wie achter die mysterieuze roof en terugkeer zat.”

Kunstenaar Paul Van Hoeydonck. 

Kunstenaar Paul Van Hoeydonck. ©  Nattida-Jayne Kanychalao

Paul Van Hoeydonck (96) staat momenteel weer volop in de belangstelling, als enige aardbewoner met een buitenaardse kunstinstallatie. Op 2 augustus 1971 liet de bemanning van de Apollo 15 zijn Fallen astronaut in het maanstof achter, als herdenking van alle gesneuvelde astronauten in de race naar de verovering van de ruimte. Dat 50-jarig jubileum zorgt voor tal van hommages en tentoonstellingen. De gemeente Wijnegem benoemde hem dit jaar nog tot ereburger. kma

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio