Babhur, het hondje van Anja Meeusen, en de porseleindraaister achter haar theelichtjes en tasjes. Je kan haar boek in combinatie met zo’n handgedraaid porseleinen stuk en speciale PTZE-tea kopen in een doosje. 

Babhur, het hondje van Anja Meeusen, en de porseleindraaister achter haar theelichtjes en tasjes. Je kan haar boek in combinatie met zo’n handgedraaid porseleinen stuk en speciale PTZE-tea kopen in een doosje. ©  koen fasseur

Gerenommeerde porseleindraaister houdt op 11 december winterevent met boeklancering

Westmalle -

De handgedraaide schotels en kopjes van gerenommeerd porseleindraaister Anja Meeusen (50) uit Westmalle kan je nu ook lezen. Op 11 december komt Vertaald Licht uit, een boekje om te voelen, bij weg te dromen en zelfs te beluisteren.

Kristin Matthyssen

Vertaald Licht moest een boek worden dat alle zintuigen bespeelt, net als haar porselein. Anja Meeusen van PTZE Porselein houdt van flinterdunne, licht transparante materialen. Vertaald Licht is gedrukt op heel zacht etspapier in dezelfde tere witte tinten als haar gebakken Limoges porseleinklei. Als je de blaadjes tegen het licht houdt, zijn ze licht transparant, net als haar kopjes, schotels en lampenkappen. Het is een boekje geworden, niet voor zen-momenten maar voor zijn-momenten, zoals Anja het zelf omschrijft.

“Het mocht niet te zweverig worden, maar het moest rust uitstralen, zoals mijn werk. De bladzijden staan niet vol, er is veel witruimte, zoals ik het wou.” Als ambachtsvrouw bond ze eigenhandig haar boekjes in met naald en draad, wat het heel persoonlijk maakt. Ook de foto’s zijn van haar eigen hand. Hier en daar werden teksten voorzien, fragmenten uit gedichten of uit de literatuur die stof tot nadenken geven of waar je bij kan wegdromen. Daarnaast zijn er mooie en vaak ook minder bekende muziekfragmenten die via een QR-code in alle rust kunnen beluisterd worden.

“Bernard Lefèvre en Christina Ruyssen hielpen mij bij het zoeken naar gepaste teksten en muziek. Ik wil Annemie Verbert ook bedanken voor het drukken van dit boek. Ines Kort en Margot Etienne zorgden voor de grafische ondersteuning”, vertelt Anja. “We namen foto’s op unieke locaties, zoals in Wuustwezel, om de juiste sfeer en lichtinval op te roepen. Soms zie je op de foto slechts een glimp van die omgeving, vermits de focus op het porselein ligt.”

Net als haar werk oogt het boek fragiel maar is het heel sterk. “Afblijven, is vaak het eerste wat ik mensen tegen hun kinderen hoor roepen als ze hier binnenkomen. Maar door het bakken op zeer hoge temperatuur van 1.300 graden is mijn servieswerk heel sterk. Het nodigt uit om aangeraakt te worden, net als dit boek.”

Op 11 december is er in het atelier aan de Scherpenberg in Westmalle een boekvoorstelling tussen 11 en 17u buiten onder de terrassen. Om alles coronaproof te houden, worden per uur op afspraak veertien personen toegelaten. “Ik ben zelf ook heel erg met lekker eten bezig. Daarom ga ik tijdens de boekvoorstelling speciale hapjes en mijn eigen PTZE-theesamenstelling schenken, zodat mijn gasten zich kunnen opwarmen.”

Het boek kan los of in een pakket in een doosje worden gekocht samen met bijvoorbeeld een theelichtje, zak PTZE-tea of kopje. Leuk om te schenken. Voor zo’n pakket wordt een speciale prijs voorzien.

Het boekje Vertaald Licht. Alle foto’s heeft Anja zelf gemaakt. 

Het boekje Vertaald Licht. Alle foto’s heeft Anja zelf gemaakt. ©  koen fasseur

Ze heeft zelfs haar eigen PTZE theemengeling. 

Ze heeft zelfs haar eigen PTZE theemengeling. ©  koen fasseur

Anja Meeusen moest door de lockdown haar workshops opschorten. “Ik heb er even uitgelegen met een operatie, maar ben volop aan het draaien voor een restaurant. Ik schat dat ik pas volgend voorjaar weer tijd voor workshops ga hebben. Ik heb in 2021 hard gewerkt. Nu ben ik een opdracht voor een Nederlandse horecazaak aan het afwerken.”

Inschrijven voor het winterevenement op 11 december met boekvoorstelling? Kijk op PTZE handgedraaid Limoges porselein, www.ptzeporcelain.com of bel 0471-42.73.40

Haar terriër figureert ook op enkele foto’s in het boek. Voor Anja op tafel ligt de doos waarin je het boek samen met een theelichtje of kopje als pakket kan kopen. 

Haar terriër figureert ook op enkele foto’s in het boek. Voor Anja op tafel ligt de doos waarin je het boek samen met een theelichtje of kopje als pakket kan kopen. ©  koen fasseur

De winkel van PTZE porselein. 

De winkel van PTZE porselein. ©  koen fasseur

Alles oogt fragiel, maar is eigenlijk heel sterk. 

Alles oogt fragiel, maar is eigenlijk heel sterk. ©  koen fasseur

Het vergulde porselein. 

Het vergulde porselein. ©  koen fasseur

Anja Meeusen in haar atelier. 

Anja Meeusen in haar atelier. ©  koen fasseur

Kopjes en theelichtje. Elk voorwerp is uniek. 

Kopjes en theelichtje. Elk voorwerp is uniek. ©  koen fasseur

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio