© ram

Oppositiepartij vraagt huursysteem energiezuinige toestellen voor kwetsbare gezinnen

Hoogstraten -

De oppositiepartij Anders stelde op de gemeenteraad van Hoogstraten voor om mee te doen aan het Papillonproject. Dat biedt gezinnen met een laag inkomen de mogelijkheid om energiezuinige toestellen te huren.

De gestegen energieprijzen vormen de aanleiding voor het voorstel. “Wie het moeilijk heeft om de eindjes aan elkaar te knopen, wordt het hardst getroffen”, zei Anders-raadslid Fons Jacobs. “Zij spenderen het grootste deel van hun budget aan energie en met de prijsverhogingen dreigen ze opnieuw slachtoffer te worden. Daarnaast zijn ze vaak niet in de mogelijkheid om nieuwe, energiezuinige toestellen aan te kopen. Een oude koelkast, diepvriezer of wasmachine verbruikt zodanig veel elektriciteit dat er geen geld opzij kan worden gezet om die te vervangen door energie-efficiënte toestellen.”

Anders vroeg aan het schepencollege om contact op te nemen met de initiatiefnemers van het Papillonproject. In de Kempen is Arendonk recentelijk met een soortgelijk systeem gestart en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft Papillon opgenomen in Vlaanderen Circulair, een partnerschap van overheden en bedrijven rond circulaire economie.

De Hoogstraatse meerderheidspartijen Hoogstraten Leeft en N-VA gingen niet in op het voorstel van Anders. Volgens schepen van Zorg Roger Van Aperen (N-VA) is het niet de taak van een stad om mensen zomaar elektrische toestellen te geven. (ram)

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio