Het commissariaat van de lokale politie Lier. 

Het commissariaat van de lokale politie Lier. ©  Joren De Weerdt

Politieman zou pv rond dronken man hebben vervalst: “Hij was erop gebrand om de man een lesje te leren”

Lier -

Een hoofdinspecteur van de lokale politie Lier zat donderdag zelf in de beklaagdenbank op verdenking van valsheid in geschrifte. Volgens het Openbaar Ministerie had de man onwaarheden in een proces-verbaal en een opsluitingsfiche gezet. De zaak draaide rond een man die was opgepakt voor openbare dronkenschap. De politieman zelf vroeg de vrijspraak. “Ik heb in eer en geweten gehandeld”, zei hij.

Theo Derkinderen

De zaak speelde zich op 4 augustus van vorig jaar af. Toen werd een Lierenaar voor een controle aan de kant gezet en bleek hij te veel gedronken te hebben. “Tijdens de ademanalyse kreeg de man een bekertje water, maar werd hem een tweede bekertje geweigerd. En toen hij wat later het commissariaat mocht verlaten, vond hij dat hij niet correct was behandeld door de politie en belde hen op om uitleg te krijgen”, zei openbaar aanklager Philippe Van Ingelgem. “Hij vroeg waarom hem een tweede bekertje water was geweigerd en kreeg als antwoord dat een commissariaat geen café was. Zo belde hij tot vier keer terug naar de politie en uiteindelijk dreigde een hoofdinspecteur ermee om hem een nachtje in de cel op te sluiten en een pv wegens nodeloze oproep op te stellen. De discussie bleef duren en de hoofdinspecteur stuurde een interventieploeg naar de man om hem mee te brengen. Met de duidelijke woorden dat het om een sollicitant voor de bak ging.”

Volgens de openbare aanklager werd er een proces-verbaal opgesteld waarin heel wat onwaarheden stonden. “Uit het gevoerde onderzoek bleek later dat de man niet openbaar dronken was, niet met een dubbele tong sprak en ook niet met stoelen heeft gegooid, zoals in het pv stond. Meer nog, er stond in te lezen dat een burger zou gebeld hebben om melding te maken van een dronken man op de Grote Markt. Maar er heeft niemand voor gebeld, zo bleek. En daarnaast schreef de politieman op de opsluitingsfiche dat de man in kwestie te dronken was om zijn handtekening te plaatsen. Wat ook niet klopte.”

Machtsmisbruik

Er werd een jaar cel en een boete van 800 euro gevorderd. Advocate Sofie Dezittere ging nog een stap verder. “Voor ons is hier sprake van machtsmisbruik en was de hoofdinspecteur erop gebrand om mijn cliënt een lesje te leren omdat hij geïrriteerd was door de telefoontjes.”

1,84 promille

Advocaat Frank Scheerlinck begon zijn pleidooi door enkele steunbetuigingen van collega’s van de hoofdinspecteur voor te lezen. “Voor u staat een zeer goede politieman”, benadrukte de strafpleiter. “De meneer die een nachtje in de cel mocht doorbrengen, bleek 1,84 promille alcohol in het bloed te hebben. Dat komt overeen met acht tot elf glazen bier. Dan ben je dronken. De inspecteur die hem liet blazen, heeft zelf nog getwijfeld om hem toen al op te pakken voor openbare dronkenschap omdat zijn gedrag erover ging.”

Volgens Scheerlinck is het overigens steeds de politieploeg die ter plaatse komt die beslist of iemand bestuurlijk wordt opgepakt en niet de opdrachtgever. “En zij vonden het ook wenselijk om meneer mee te nemen naar het commissariaat. Heeft de hoofdinspecteur moedwillig een valselijk pv opgesteld? Neen. Zijn er zaken verkeerd verwoord? Ja. Voor ons is er echter geen strafrechtelijke grens overschreden. Ondertussen is de politieman al zwaar gestraft. Hij is al maanden geschorst en mogelijk volgt nog het ontslag.”

Uitspraak valt op 23 december.MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio