De tentoonstellingsruimte straalt helemaal de sfeer uit van een negentiende-eeuws Museum voor Schone Kunsten. 

De tentoonstellingsruimte straalt helemaal de sfeer uit van een negentiende-eeuws Museum voor Schone Kunsten. ©  Dirk Vertommen

Mechelen bouwt Museum voor Schone Kunsten na voor nieuwe expo over Bourgondiërs

Mechelen -

Wie de ondergrondse tentoonstellingsruimte van Museum Hof van Busleyden in Mechelen binnenwandelt, waant zich de komende maanden in een Museum voor Schone Kunsten. Daar loopt vanaf zaterdag Uitbundig Verleden. De Bourgondiërs door Romantische ogen. De internationale tentoonstelling richt opnieuw een blik op de Bourgondiërs, maar dan zoals negentiende-eeuwse kunstenaars hen zagen.

Sven Van Haezendonck

De nieuwe expositie is een vervolg op Kinderen van de Renaissance, de prestigieuze toptentoonstelling die eerder dit jaar 20.000 bezoekers naar Museum Hof Van Busleyden trok. Letterlijk zelfs. “Voor de scenografie is heel wat materiaal van de vorige tentoonstelling hergebruikt. Daar is toch een paar ton hout voor nodig, maar nu moesten we maar vijf nieuwe platen gebruiken. Alles op de container gooien, is in deze tijd niet meer te verantwoorden”, vertelt curator Bart Stroobants.

Monumentale schilderijen

Als je via de trappenhal naar de ondergrondse museumruimte wandelt en door de grote glaspartij een blik naar binnen werpt, maak de setting indruk. Je denkt meteen aan een Museum voor Schone Kunsten. “Dat is precies het effect dat we wilden bereiken”, zegt Stroobants. Het enthousiasme over deze tentoonstelling spreekt uit het decor, een ‘museum’ vol uitbundige en monumentale schilderijen.

“Voor de scenografie is heel wat materiaal van de vorige tentoonstelling hergebruikt”, zegt curator Bart Stroobants.  

“Voor de scenografie is heel wat materiaal van de vorige tentoonstelling hergebruikt”, zegt curator Bart Stroobants.  ©  Dirk Vertommen

“Met een bestseller zoals De Bourgondiërs van Bart Van Loo, historische bordspelen en films is deze geschiedenis vandaag aan een sterke revival bezig. Ook in de negentiende eeuw was ze populair”, vertelt de curator. Het was de eeuw waarin verschillende naties zoals België zijn ontstaan, terwijl andere zich sterker profileerden op het internationale toneel.

Koninklijke verzameling

Tijdens de Romantiek groeide een toenemende belangstelling voor de Bourgondische hertogen, de roemrijke Keizer Karel op kop. De vijftiende- en zestiende-eeuwse vorsten kwamen opnieuw sterk op de voorgrond. “Als aartsvaders van de Lage Landen verschenen ze in die tijd niet alleen op schilderijen, maar ook in de literatuur en beeldhouwkunst.”

Nieuwe staatshoofden identificeerden zich wat graag met hun Bourgondische voorgangers. Zo ook ons koningshuis. Getuige daarvan is een werk dat baron Henri Leys in 1862 maakte van Het eerste kapittel van het Gulden Vlies. Het komt recht uit de koninklijke verzameling.

Onder andere het koningshuis leende een werk uit voor de tentoonstelling. 

Onder andere het koningshuis leende een werk uit voor de tentoonstelling. ©  Dirk Vertommen

“Tot vandaag hangt het schilderij op een prominente plek in het koninklijk paleis. Iedereen die officieel op staatsbezoekt komt, staat er oog in oog mee. Dat was ook de reden waarom het koningshuis het kunstwerk eerst niet in bruikleen wilde geven, maar we hebben het toch kunnen overtuigen”, legt Bart Stroobants uit.

Verschillen per land

Opvallend is ook hoe sterk het beeld dat wij van Bourgondische vorsten krijgen, kan verschillen per land. Een goed voorbeeld is een schilderij van Keizer Karel die zijn Franse collega Frans I bezoekt tijdens zijn gevangenschap. Op het Spaanse schilderij wordt Frans I verzwakt en tenger afgebeeld. “Terwijl hij op een Frans schilderij een stevige uit de kluiten gewassen figuur lijkt te zijn. Ik denk dat Willy Vandersteen hier zijn inspiratie heeft gehaald voor Jerom in Suske en Wiske”, zegt de conservator.

De kamers voelen aan als echte kunstkabinetten. 

De kamers voelen aan als echte kunstkabinetten. ©  Dirk Vertommen

Meer dan zeventig kunstwerken zijn er te zien tijdens de tentoonstelling. Vermaarde musea uit binnen- en buitenland leenden er collectiestukken voor uit. Onder andere de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel en het KMSKA in Antwerpen, maar ook het Rijksmuseum in Amsterdam, Petit Palais in Parijs en het Prado uit Madrid.

De tentoonstelling Uitbundig Verleden. De Bourgondiërs door Romantische Ogen loopt vanaf zaterdag 27 november tot zondag 27 februari 2022. Het Geluidshuis zorgde voor een origineel audioverhaal. Iedere zondagnamiddag om 14u kan je aansluiten bij een rondleiding met een gids.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio