De parkeerdruk, onder andere hier in de Duifhuisstraat, is de voorbije jaren te groot geworden. 

De parkeerdruk, onder andere hier in de Duifhuisstraat, is de voorbije jaren te groot geworden. © Bert De Deken 

Stad breidt zone voor betalend parkeren fors uit

Turnhout -

Omdat de parkeerdruk in sommige buurten sterk is toegenomen, wil Turnhout de zone voor betalend parkeren uitbreiden. “We willen de straat teruggeven aan de bewoners”, zegt schepen van Mobiliteit Marc Boogers (Groen).

Guy Van Nieuwenhuysen

De dienst Mobiliteit heeft een grondige analyse gemaakt van de parkeergewoontes in de stad. In veel centrumstraten is de parkeerdruk sterk verhoogd, zodat de bewoners zelf nauwelijks nog een plaats vinden. “Veel inwoners uit de buurt van het bioscopencomplex op de Graatakker gebruikten de gratis ondergrondse parking”, zegt Marc Boogers. “Nadat UGC had beslist om deze parking betalend te maken, steeg de parkeerdruk in de omgeving. Dat is niet langer houdbaar. Daarom wordt parkeren in die buurt betalend.”

Ook in de buurt van Niefhout neemt de parkeerdruk toe. Dat heeft dan weer met de stedelijke ontwikkeling te maken, én met de nabijheid van onder andere cultuurhuis de Warande. Twee zones worden dus voortaan betalend. De ene wordt begrensd door de De Merodelei, de spoorweg, de Nieuwe Kaai en de Tramstraat. De andere zone omvat alle straten tussen Kwakkelstraat en Rubensstraat en Kasteelloop.

Het aantal bovengrondse betalende parkeerplaatsen in de stad breidt daardoor fors uit, van 2.500 naar 3.700 plaatsen. Turnhout moet daarvoor 116 nieuwe parkeerautomaten aanschaffen. De automaten hebben een klavier. Betalen kan met munten, een parkeerkaart of digitaal. Dat is een investering van 830.000 euro. De verwachte parkeerinkomsten stijgen ook, tot ongeveer 650.000 euro. In de nieuwe betaalzones geldt het laagste parkeertarief, dat 0,60 euro per uur blijft. De bewoners kunnen een gratis parkeerkaart aanvragen.

Opnieuw parkeerwachters

Betalend parkeren werkt alleen als er voldoende controle is. In Turnhout werden lange tijd parkeerwachters ingezet, maar de stad besliste later om de controle over te laten aan de politie. De agenten kunnen niet alleen wanbetalers, maar ook foutparkeerders beboeten. Nu keren de parkeerwachters van parkingpartner Indigo terug. “Het wordt een combinatie”, zegt Marc Boogers. “We versterken het team van de agenten met twee extra parkeerwachters en eigenlijk rekenen we op termijn op de inzet van een scanvoertuig, wat een elektronische controle mogelijk zou maken. Om te vermijden dat parkeerwachters enkel controleren op plaatsen waar ze veel parkeerboetes kunnen uitschrijven, of dat in sommige straten zowel agenten als parkeerwachters na elkaar controles uitvoeren, maakt de politie voor beide teams een dienstregeling op. We willen er geen heksenjacht van maken, maar wel een faire controle, zoals dat nu het geval is.”

Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) juicht toe dat Turnhout overweegt om een scanvoertuig in te schakelen. “We hebben gemerkt dat de agenten vaak voor andere politietaken worden opgevorderd en geen parkeercontroles meer konden doen.”

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio