Elders doen ze het met Nieuwjaar of Driekoningen. In Arendonk gaan de kinderen elk jaar Sint-Katriena zingen. 

Elders doen ze het met Nieuwjaar of Driekoningen. In Arendonk gaan de kinderen elk jaar Sint-Katriena zingen. © EMA

Kinderen mogen weer Sint-Katriena zingen ondanks vele besmettingen in dorp

ARENDONK -

Ondanks de hoge graad van coronabesmettingen in Arendonk zijn er nog zekerheden in het dorp: op 25 november komen alle kinderen op straat om Sint-Katriena te zingen. Overal waar ze aanbellen en ‘Sinte Katriena fille fille mina’ zingen aan de voordeur, worden ze getrakteerd op snoepgoed.

Eddy Meulemans

Vorig jaar werd Sint-Katriena in Arendonk voor het eerst in de geschiedenis afgelast omdat het land toen in volle coronacrisis verkeerde. Vandaag zijn er opnieuw heel veel besmettingen, zeker in Arendonk. Toch heeft het gemeentebestuur beslist om het aloude kinderfeest dit keer niet meer te verbieden. “Samen zingen en snoep verzamelen: voor onze kinderen is Sint-Katriena een feest waar ze elk jaar naar uitkijken. Dat willen we hen niet nog eens ontnemen”, zegt schepen van Jeugd en Gezin Rob Blockx (CD&V).

Op de jaarlijkse feestdag van de heilige Katharina trekken de kinderen in Arendonk traditioneel vanaf 18u van deur tot deur, gewapend met een lampionnetje en een grote tas: ze bellen aan, zingen het lied van Sint-Katriena, trekken hun tas open en laten die gewillig volproppen met chips, chocoladerepen, koeken en ander snoepgoed. Als later op de avond hun stem hees is, gaan ze naar huis en taxeren ze hun buit: in vele gezinnen ligt dan de hele livingtafel vol snoep, genoeg om de winter door te komen.

Cadeau van de gemeente aan de jonge zangers: een koekendoos met het logo van Arendonk erop.

Cadeau van de gemeente aan de jonge zangers: een koekendoos met het logo van Arendonk erop. © EMA

“Omdat Sint-Katriena buiten plaatsvindt, zijn we ervan overtuigd dat het feest voor onze kinderen veilig kan verlopen en het risico op besmetting beperkt is. Aan de mensen thuis vragen we wel om een mondmasker te dragen wanneer ze snoep uitdelen aan de kinderen en dat ze geregeld hun handen ontsmetten”, zegt gezinsschepen Rob Blockx, die zelf aan alle jonge zangers en zangeressen in het gemeentehuis een kleine blauwe koekendoos uitdeelde met het logo van de gemeente erop. Hij kreeg daarbij de hulp van zijn collega-schepen van Cultuur An Hermans (N-VA) en burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA).

Geen wafels of chocomelk

Normaal ruikt het op 25 november ’s avonds ook overal in Arendonk naar versgebakken wafels. Op tientallen plaatsen in het dorp worden dan buurtkraampjes opgesteld, waar de buren bijeenkomen om wafels te bakken en warme chocolademelk te serveren aan de zingende jeugd. De bakingrediënten kunnen ze vooraf gratis bestellen bij de gemeente: bloem, boter, suiker, eieren en chocolademelk.

“Nu iedereen wordt opgeroepen om het aantal sociale contacten zo veel mogelijk te beperken, vinden we het niet gepast om met de hele buurt samen te komen in een tentje”, zeggen de burgemeester en schepenen. Voor het tweede jaar op rij konden de buurtverenigingen daarom geen boodschappenlijstje binnenbrengen in het gemeentehuis en mogen ze op de dag van Sint-Katriena ook geen eigen kraampje opstellen in hun wijk of straat.

Elk jaar op 25 november trekken de kinderen in Arendonk de straat op om Sint-Katriena te zingen in ruil voor snoepgoed.

Elk jaar op 25 november trekken de kinderen in Arendonk de straat op om Sint-Katriena te zingen in ruil voor snoepgoed. © RR

Elk jaar op 25 november trekken de kinderen in Arendonk de straat op om Sint-Katriena te zingen in ruil voor snoepgoed. 

Elk jaar op 25 november trekken de kinderen in Arendonk de straat op om Sint-Katriena te zingen in ruil voor snoepgoed. © RR

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio