©  ecdc

Geen groen meer op Europese coronakaart

Op de Europese coronakaart is er nu geen enkele groene zone meer waar er relatief weinig coronabesmettingen zijn. Dat blijkt uit de nieuwste update van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). België blijft helemaal donkerrood.

Bron: BELGA

Het ECDC publiceert elke donderdag een Europese coronakaart met kleurencodes, gebaseerd op het aantal besmettingen en het percentage positieve tests in de voorbije veertien dagen. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.

Een land of regio krijgt de rode kleur als de veertiendaagse incidentie, het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners, boven de 75 gaat en de positiviteitsratio hoger ligt dan 4 procent. Een andere voorwaarde om de rode kleur te krijgen, is als de incidentie boven 200 ligt, ongeacht de positiviteitsratio.

De kaart is deze week opnieuw wat roder geworden. België en Nederland waren al volledig donkerrood, in Frankrijk gaat de situatie achteruit maar zijn er nog geen donkerrode zones. Dat is wel het geval in onder meer Oost-Europese landen.

De kleurencodes zijn een aanwijzing voor de EU-lidstaten om voorwaarden op te leggen voor reizigers, zoals verplichte quarantaines of het voorleggen van negatieve tests. Er zijn EU-aanbevelingen, maar de lidstaten bepalen uiteindelijk zelf welke voorwaarden ze al dan niet opleggen voor mensen die terugkeren uit groene, oranje of rode gebieden. Ook wordt met de kleuren rekening gehouden voor het toelaten van reizigers in het eigen land. 

In België betekent een rode kleur in een EU-land dat niet-gevaccineerden vanaf 12 jaar die geen herstelcertificaat hebben, zich moeten laten testen als ze uit die zone naar België (terug)reizen. De Belgische overheid past nieuwe kleurencodes telkens toe op zaterdag.

Vastgoed

Jobs in de regio