©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Antwerps regisseur Anthony Nti tweemaal bekroond

In Antwerpen werden gisteravond voor het eerst de Fintro Prijzen uitgereikt. Op initiatief van Antwerps schrijver Toni Coppers geven deze cultuurprijzen Belgische artiesten tussen 18 en 32 jaar een duwtje in de rug.

id

De Turnhoutse Charlotte Van den Broeck werd gisteren bedacht met de prijs voor Nederlandstalige Literatuur. Haar prozadebuut Waagstukken werd eerder bekroond met de Confituur Boekhandelsprijs 2020, terwijl zopas ook haar nieuwste dichtbundel Aarduitwrijvingen verscheen. Fotograaf en schilder Pierre Liebaert uit Bergen schoot de hoofdvogel af in de categorie Beeldende kunsten en Fotografie.

De winst in de categorie Film, Dans en Theater was voor de Gentse acteur Maxime Storms. De tweede prijs en de publieksprijs in deze laatste categorie ging naar Anthony Nti, een Antwerps regisseur met Ghanese roots die vanavond ook zijn opwachting maakt als kandidaat in De Slimste Mens.

LEES OOK. “De realiteit in een film gieten is mooi én gevaarlijk”

Drie nieuwe cultuurprijzen

Met de ‘Prix Fintro Prijzen, supporting young artists’, zoals de trofee voluit heet, werden begin dit jaar op initiatief van de Antwerpse auteur Toni Coppers drie nieuwe cultuurprijzen in het leven geroepen. Jaarlijks zal er 76.000 euro verdeeld worden, verspreid over drie categorieën.

De winnaar in elke categorie krijgt 12.000 euro, de nummers twee en drie elk 2.000 euro. De winnaars van de verschillende publieksprijzen per categorie gaan naar huis met elk 3.000 euro.

Tijdens de uitreiking gisteren stelde Fintro CEO Luc Keppens ook de Fintroprijs Community voor. Dit initiatief bouwt de komende jaren een netwerk uit dat jonge kunstenaars praktisch ondersteunt.

Zo biedt in dit eerste jaar het Herman Teirlinckhuis in Beersel een ‘writer in residence’ plaats aan en doet vzw Embrace hetzelfde in het kasteel Breachacha op het Schotse Hebrideneiland Coll.

LEES OOK. Kortfilm van Antwerpse regisseur op shortlist voor de Oscars

www.fintro.be

Vastgoed

Jobs in de regio