Bart Somers neemt voor de tweede keer een internationale prijs mee naar Mechelen. ©  Bart Dewaele

Bart Somers wint internationale award voor stedelijke ontwikkeling: “Prijs voor alle Mechelaars”

Mechelen -

Titelvoerend Mechels burgemeester Bart Somers (Vld-Groen-m+) heeft donderdag een internationale award voor stedelijke ontwikkeling gewonnen. Hij eindigde als laureaat in de categorie leiders voor de manier waarop hij de Dijlestad transformeerde.

Sven Van Haezendonck

Vijf jaar na zijn titel van ‘beste burgemeester ter wereld’ won Somers, die ondertussen Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Samenleven is, de Civic Leader Award. The Academy of Urbanism, een politiek onafhankelijke non-profitorganisatie van Europese urbanisten en architecten, reikt jaarlijks awards voor stedelijke ontwikkeling uit. Dit jaar focuste de organisatie op mensen die een “uitstekende bijdrage hebben geleverd aan hun stad.”

“We weten dat steden het werk zijn van vele handen en het is moeilijk om er iemand uit te kiezen. Tegelijkertijd hebben we veel mensen ontmoet zonder wie een plaats niet zou hebben bereikt waar ze nu staat. Mensen die verder zijn gegaan dan wat van hen werd verwacht. Die gedrevenheid, verbeeldingskracht en leiderschap hebben getoond om een plek te transformeren”, zegt de organisatie.

Drie finalisten

Voor de categorie waarin Bart Somers als laureaat eindigde, telde de longlist enkele indrukwekkende namen. Onder hen Anne Hidalgo en Sadiq Khan, burgemeesters van respectievelijk Parijs en Londen. In de finale haalde de titelvoerend burgemeester van Mechelen het van Anuela Ristan, locoburgemeester van de Albanese hoofdstad Tirana en David Cowan, hoofd van de dienst ontwikkeling van de Schotse regering.

Somers draagt de award op aan alle inwoners van Mechelen. “De prijs is een ongelofelijke eer voor onze stad. Dit is geen prijs voor mij persoonlijk, maar voor alle Mechelaars. Samen hebben wij getoond dat met een gedurfd beleid en de medewerking van velen, een stad haar problemen kan overwinnen”, zegt hij.

Zieke broertje

“Rond de eeuwwisseling was Mechelen zowat het zieke broertje van de Vlaamse steden, vandaag een levendige en dynamische plek die inspireert tot ver buiten onze landsgrenzen. Mechelen bewijst dat het lokale niveau het verschil kan maken”, vertelt Somers.

Bij de prijsuitreiking wees Bart Somers erop dat samenleven in diversiteit inspanningen vraagt, maar dat het ook kan werken. “Een stad moet in de eerste plaats een plaats van vrijheid zijn. De veiligheid van elkeen garanderen, segregatie doorbreken en kansen creëren voor vooruitgang voor iedereen zijn daarbij de basisingrediënten. Zodat diversiteit een echte verrijking kan zijn en de stad een plaats wordt van creativiteit.”

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio