Overlegcomité komt vrijdag al opnieuw samen: “Wachten betekent nog meer miserie”

Premier Alexander De Croo roept vrijdagmorgen een nieuw Overlegcomité bijeen waar nieuwe, strengere maatregelen op tafel liggen. Dat heeft de premier bevestigd in de plenaire Kamer. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke pleitte voor “sterke maatregelen die onmiddellijk ingaan. Wachten betekent nog meer miserie”, aldus Vandenbroucke. De Kern komt vanavond al bijeen om dat Overlegcomité voor te bereiden.

wle

LEES OOK. Wat heeft Vlaanderen verkeerd gedaan? Bijna nergens raast coronavirus zo hard als bij ons

Terwijl het “kompas” van het Overlegcomité bij de vorige golven eerder gericht was op de besmettingen, is dat vandaag de bezettingsgraad op de afdelingen intensieve zorg. En zoals de voorbije dagen duidelijk is geworden, gaat het met dat cijfer de verkeerde richting uit. De teller staat al op meer dan 650 bedden. “De situatie op intensieve zorgen is slechter dan het meest negatieve scenario van de experten een week geleden”, zei De Croo.

Daarom roept de premier vrijdag om 08.00 uur opnieuw alle regeringen rond de tafel. De maatregelen die op tafel liggen, slaan op drie dimensies: de vaccinatie en de boosterprik versnellen, het ondersteunen van de zorg en een pakket maatregelen buiten de medische sfeer. De premier citeerde daarbij ook steunmaatregelen en verzekerde dat “we niemand zullen achterlaten”.

 ©  BELGA

Sluiting van bepaalde sectoren?

Dat doet vermoeden dat in bepaalde sectoren opnieuw een verminderde activiteit zal toegelaten zijn, of zelfs een sluiting. “We zullen de meest riskante activiteiten het meest moeten beperken of stopzetten”, stelde minister Vandenbroucke kort nadien. Hij had het over extra maatregelen in alle sectoren: het onderwijs, de vrije tijd, het professionele leven, enzovoort. “We moeten niet naar elkaar wijzen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.”

De huidige situatie duldt volgens Vandenbroucke geen enkel uitstel. Vandaag zijn 1,25 miljoen mensen ingeënt met een boosterprik. Die moeten snel worden gevolgd door grote groepen mensen. Zaterdag zullen de ministers van Volksgezondheid de aanpak van die derde prik verfijnen, luidde het.

 ©  AFP

“Maatregelen moeten gevolgd worden”

Premier De Croo benadrukte ook nog het belang van de maatregelen na te leven. “Maatregelen betekenen niets als ze niet worden nageleefd. Zorg ervoor dat de maatregelen gevolgd worden en bedankt aan diegenen die dat vandaag doen en die dat de voorbije maanden hebben gedaan”, aldus de eerste minister.

Het laatste Overlegcomité dateert nog maar van woensdag 17 november, maar de maatregelen die toen werden genomen - zoals mondmaskers in discotheken en fitnesszaken - blijken niet voldoende om de stijgende curve te keren. De gouverneurs én de ziekenhuizen en huisartsen - die zwaar onder druk staan - hadden de regering deze week opgeroepen om dringend bijkomende maatregelen te nemen.

 ©  BELGA

Duidelijkheid voor sectoren

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) had donderdagochtend aangegeven dat het Overlegcomité “veel sneller dan voorzien” zou bijeenkomen om nieuwe maatregelen te bespreken. “Wat moet, moet. Niemand had gehoopt in deze vierde golf terecht te komen, maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen”, zei minister Verlinden in De ochtend op Radio 1.

Verlinden pleitte voor “doelgericht” maatregelen nemen bij activiteiten “waar heel veel verspreiding kan plaatsvinden”. Ze heeft het daarbij nadrukkelijk over “sectoren die geconfronteerd worden met moeilijk na te leven maatregelen”. Als voorbeeld vernoemt ze de discotheken, waar het moeilijk is om de afstandsregels te respecteren. “Ik denk dat die sectoren behoefte hebben aan duidelijkheid.” Voor restaurants, waar mensen aan tafel afstand kunnen houden, is er wat haar betreft geen probleem. Een ‘lockdown’ wil ze een mogelijke verstrenging dan ook niet noemen, zei ze nog.

 ©  BELGA

LEES OOK. Druk om extra maatregelen stijgt, nu ook de gouverneurs smeken: “We kunnen niet anders dan ingrijpen”

Vastgoed

Jobs in de regio