©  REUTERS

Biden nodigt 110 landen uit voor virtuele top over democratie, België staat ook op de lijst

De president van de Verenigde Staten Joe Biden heeft zowat 110 landen, waaronder België, uitgenodigd om deel te nemen aan een virtuele top rond democratie. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekend. China en Rusland zijn boos over de gastenlijst.

Bron: BELGA

De top, gepland op 9 en 10 december, zal zich concentreren op drie hoofdthema’s: het bestrijden van autoritarisme, het aanpakken en bestrijden van corruptie en het bevorderen van de eerbiediging van mensenrechten. Een tweede topontmoeting zal binnen een jaar plaatsvinden. 

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de deelnemende leiders zullen worden aangemoedigd “om specifieke acties en toezeggingen aan te kondigen”. 

China, Rusland, Turkije en Hongarije niet

China, de belangrijkste rivaal van de VS, is niet uitgenodigd. De afvallige provincie Taiwan daarentegen wel.

De uitnodiging voor Taiwan valt slecht in China. Peking ziet het eiland als een afvallige provincie en is daarom fel tegen het Amerikaanse besluit om de Taiwanezen te betrekken bij de “zogenaamde top voor democratie”. In Taiwan wordt juist enthousiast gereageerd. “Met deze top kan Taiwan zijn democratische succesverhaal delen”, aldus een regeringswoordvoerder.

Rusland is niet uitgenodigd. Het Kremlin meent dat de Amerikanen met hun gastenlijst voor verdeeldheid zorgen. “De VS geven de voorkeur aan het creëren van nieuwe scheidslijnen, om landen op te delen in landen die naar hun mening goed zijn en landen die slecht zijn”, aldus Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.

Ook Turkije, NAVO-bondgenoot van Washington, behoort niet tot de uitgenodigde landen. 

In het Midden-Oosten zijn alleen Israël en Irak uitgenodigd voor de virtuele conferentie. De traditionele Arabische bondgenoten van de VS, zoals Egypte, Saudi-Arabië, Jordanië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, zijn wel aanwezig. 

Joe Biden nodigde ook Brazilië uit, hoewel het land wordt geleid door de controversiële extreemrechtse president Jair Bolsonaro. In Europa is Polen dan weer uitgenodigd, ondanks terugkerende spanningen met Brussel over de eerbiediging van de rechtsstaat. Hongarije, geleid door Viktor Orban, kreeg dan weer geen uitnodiging. 

Aan Afrikaanse zijde behoren de Democratische Republiek Congo, Kenia, Zuid-Afrika, Niger en Nigeria tot de uitgenodigde landen.

Vastgoed

Jobs in de regio