©  BELGA

Flanders Classics over meer prijzengeld voor vrouwen: “Er is meer nodig om het vrouwenwielrennen beter te maken”

Tomas Van Den Spiegel herhaalde dat Flanders Classics effectief de doelstelling heeft om in 2023 het prijzengeld van de vrouwenwedstrijden op dezelfde hoogte te brengen als het equivalent bij de mannen. Zoals Danilith Nokere Koerse al op 16 maart 2022 doet. “Al blijf ik erbij dat ik uitsluitend het gelijktrekken van prijzengeld nutteloos vind. Er zijn nog meer werven. Met deze visie sta ik niet alleen.”

Hugo Coorevits

De CEO van Flanders Classics somt op. “Het vrouwenwielrennen heeft een aantal zaken nodig die meer middelen kunnen genereren”, zegt hij. “Dat is in de eerste plaats tv-uitzending. Ze moeten zo vaak mogelijk op tv komen want dat trekt geld naar de sport. Renners en ploegen zijn ermee akkoord dat er moet geïnvesteerd worden in televisie en in startgeld over alle ploegen heen.”

En wat met het prijzengeld? Van Den Spiegel: “Pas in derde instantie komt investeren in prijzengeld. Want dat beloont alleen de toprensters. En die zijn daar geen vragende partij voor. Er is afgelopen seizoen een crowdfunding geweest om het prijzengeld in de Strade Bianche gelijk te stellen. Wel, de rensters hebben dat toen niet aanvaard. Ze verkozen al het ingezamelde geld te schenken aan projecten die zich inzetten voor het vrouwenwielrennen”, klinkt het. “Dat geeft aan dat er méér nodig is. Prijzengeld optrekken is symbolisch. Ik snap dat, maar tegelijk is er nog zoveel budget nodig om met andere dingen het vrouwenwielrennen beter te maken. In februari kondigen we onze initiatieven aan voor komend voorjaar. Het is een bijkomende investering om het vrouwenwielrennen een extra boost te geven. De Tour de France herstart volgend jaar, er was een eerste Parijs-Roubaix die op tv kwam, dat is zeer positief. We zijn op de goede weg, maar er moet nog heel veel gedaan worden.”

Lotte Kopecky: “Hopelijk werkt Nokere Koerse inspirerend”

“Goed nieuws. Super leuk”, reageerde nationaal kampioene Lotte Kopecky op het nieuws dat Danilith Nokere Koerse op 16 maart de prijzenpot bij de mannen en vrouwen gelijkschakelt op 18.800 euro. “Hopelijk werkt Nokere inspirerend voor andere wedstrijden. Het vrouwenwielrennen heeft de afgelopen jaren een enorme progressie gemaakt. Het is meegenomen dat dit zich daar al vertaalt in een totaalbedrag dat gelijk is aan dat van de mannen. In die zin heeft deze organisator met dit gebaar een voorbeeldfunctie gesteld. Al snap ik ook wel dat niet alle koersen dit in een handomdraai kunnen doen en zelfs sommige WorldTourwedstrijden van nu alle moeite van de wereld hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.”

“In een eendagswedstrijd van de World Tour krijgt de winnaar een bedrag (1690 euro, red) waarvan je ongeveer niets overhoudt eenmaal je alles gedeeld hebt met de ploegmaten. Het is maar logisch dat de organisatie van Danilith Nokere Koerse met deze financiële inspanning voor 2023 dan ook de World Tour ambieert. Ik reed er altijd al graag, maar geef toe: zo’n nieuws is een extra stimulans. Daar is geen enkele renster ongevoelig aan”, aldus de tweevoudige nationale wegkampioene, wereldkampioene puntenkoers op de baan die op 5 december in de Wereldbeker van Antwerpen het veld induikt. “Voor de fun”, zei de tweevoudige Nieuwsblad Flandrienne van het Jaar die volgend jaar voor de Nederlandse WorldTourploeg SD Worx uitkomt. (hc)

 

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY