Grond in nieuwe woonwijk in Willebroek moet afgegraven worden: PFOS-waarden tien keer hoger dan in Zwijndrecht

Willebroek -

Een volledige woonzone in aanbouw op de terreinen van een voormalige papierfabriek in Willebroek moet gesaneerd worden omdat de grond met PFOS vervuild is. De volledige toplaag van de site zal worden afgegraven tot op één meter diep en vervangen door propere grond. Dat moet om gezondheidsrisico’s op de lange termijn weg te nemen. Dat is meegedeeld op de bewonersvergadering in de wijk. In juli raakte al bekend dat de PFOS-waarden er tot tien keer hoger zijn dan in Zwijndrecht. Minister Zuhal Demir (N-VA) wil saneringswerken “zo snel mogelijk” laten uitvoeren.

tdk, blgBron: Belga, eigen berichtgeving

LEES OOK. Willebroekse PFOS-waarden hoger dan in Zwijndrecht: niet meer buiten spelen en huizen met nat schoonmaken

In juli werd er een PFAS-vervuiling vastgesteld op de site De Naeyer, net naast het kanaal in Willebroek. Op de site is het voorbije jaar een nieuw woongebied gecreëerd. “Nadat er een bodemverontreiniging werd vastgesteld, is er een uitgebreid bodemonderzoek gevraagd. Uit die resultaten blijkt dat er een vervuiling in de bovenlaag zit. Verspreid over de hele woonwijk”, zegt Jan Verheyen van OVAM. “De vervuiling zit in de bovenste meter van de grond. Het gaat om grond die afkomstig is van andere locaties op de site. Door het grondverzet dat werd uitgevoerd om de site te ontwikkelen en de verspreiding van de gronden over het volledige terrein, is het echter niet mogelijk om specifieke bronzones met hoge concentraties aan te duiden.”

Omdat er verontreiniging is vastgesteld op de volledige site, is beslist om het volledige terrein te saneren. “Concreet wordt de verontreinigde toplaag ontgraven en vervangen met propere grond. Het gaat hier om de zones met particuliere bewoning. Ook de openbare ruimte met een hoger blootstellingsrisico, dan denk ik aan speeltuintjes, komt hierbij in aanmerking. Op deze manier worden de verschillende blootstellingswegen aan PFAS aangepakt en worden de gezondheidsrisico’s op lange termijn voor de bewoners weggenomen”, aldus nog OVAM.

Vanaf begin 2022

OVAM start nu met de voorbereiding van deze sanering en werkt samen met de betrokken deskundigen een tijdslijn uit. Gezien de omvang wordt per deelzone gewerkt. Ook de ontwikkelaars, die momenteel in de wijk projecten laten uitvoeren door aannemers, worden betrokken bij de aanpak. De eerste werken moeten al starten begin 2022 en zullen ongeveer 6 maanden duren.

 

De huidige blootstelling houdt volgens OVAM geen acuut gezondheidsrisico in. Toch wordt aan de bewoners aangeraden om de no regret-maatregelen te blijven toepassen. “Omdat het hier gaat om een verontreiniging afkomstig van vroegere activiteiten, neemt de OVAM in dit project ambtshalve de kosten van dit omvangrijk bodemsaneringsproject op zich. En ook omdat de site nog in ontwikkeling is, zien we hier een opportuniteit om versneld te werk te gaan.”

Onderzoek

Er zal ook een onderzoek starten naar de mogelijke gevolgen van de blootstelling van de bewoners. “Daarom is het nuttig om metingen te doen van het binnenhuisstof. Op die manier krijgen we zicht op een blootstellingsroute die nog redelijk onbekend is. Voor deze campagne zullen gericht een aantal huizen geselecteerd worden”, zegt Verheyen nog.

Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir reageert tevreden om de snelle sanering door OVAM. “Zo snel mogelijk deze verontreinigingen opkuisen is wat we gaan doen”, zegt ze. “OVAM neemt ten volle de handschoen op om al volgend jaar te starten aan de werken. Het is intussen geen geheim meer dat de PFOS-problematiek Vlaanderen voor grote uitdagingen stelt, maar we pakken die zo doortastend mogelijk aan met de bescherming van ons leefmilieu en de gezondheid van de mensen als belangrijke drijfveer.”

“Eindelijk goed nieuws”

Burgemeester Eddy Bevers (N-VA) reageerde woensdagavond opgelucht. “Eindelijk goed nieuws voor onze bewoners op de oude fabriekssite. Ik ben een bijzonder tevreden burgemeester. Enerzijds tevreden met de kordate aanpak en alle reeds geleverde inspanningen. Anderzijds heel tevreden met de beslissing om deze woonsite prioritair van een sanering te voorzien. De bewoners kunnen nu eindelijk gerustgesteld worden voor een mooie toekomst in een gezonde leefomgeving”, zei hij.

MEER OVER Meest gelezen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio