Robot Cheese neemt de tienjarige Féline op sleeptouw door de gangen van de kinderafdeling, die al omgedoopt is tot Planeet Goudgeel met zijn koddige ruimtewezens. 

Robot Cheese neemt de tienjarige Féline op sleeptouw door de gangen van de kinderafdeling, die al omgedoopt is tot Planeet Goudgeel met zijn koddige ruimtewezens. © Hans Otten

Ziekenhuis Geel bouwt gloednieuw kinderhospitaal

Geel -

Wie de kinderafdeling van Ziekenhuis Geel binnenloopt, reist daarmee prompt naar Planeet Goudgeel. Dat vrolijke ruimteconcept moet kinderen op hun gemak stellen. In 2024 volgt zelfs een nieuw kinderziekenhuis.

Hans Otten

Ziekenhuis Geel is al langer bezig met de vernieuwing van de oude infrastructuur en het uitbreiden met nieuwe panden. In de volgende fase staat een compleet nieuw kinderziekenhuis op het programma. De werkzaamheden daarvoor moeten volgend voorjaar van start gaan, de ingebruikname staat voor in de loop van 2024 gepland.

Een boel vrolijke wezentjes bevolken Planeet Goudgeel.

Een boel vrolijke wezentjes bevolken Planeet Goudgeel. © Hans Otten

“In feite bouwen we drie nieuwe verdiepingen bovenop de bestaande zijvleugel”, zegt Danny Van Reeth, directeur Technische en Facilitaire Diensten van Ziekenhuis Geel. “Eén verdieping wordt volledig voor het nieuwe kinderziekenhuis voorbehouden. Op de andere etages vinden onze labo’s en het dagziekenhuis met ingreeplokalen een onderkomen. We schatten dat we voor de ruwbouw een jaar nodig gaan hebben, omdat die werkzaamheden plaatsvinden op een gebouw waar de dagelijkse activiteiten gewoon doorlopen. In 2023 starten we dan met de inrichting van de verdiepingen.”

Planeet Goudgeel

Hoe die er voor het kinderziekenhuis gaat uitzien, is sinds kort waar te nemen in de huidige kinderafdeling. Die is omgedoopt tot Planeet Goudgeel, waar allerlei koddige en kleurrijke ruimtewezens via bestickering in de gangen en kamers terug te vinden zijn.

“Die aankleding als een totaal nieuwe belevingswereld kwam er na een bevraging van het personeel, terwijl we kinderen en ouders hebben betrokken via een tekenwedstrijd. Omdat op deze afdeling kinderen van nul tot vijftien jaar verblijven, moest het verschillende leeftijden aanspreken en genderneutraal zijn. Het concept verweven we integraal in het gloednieuwe ziekenhuis”, zegt woordvoerster Josti Gadeyne.

Het concept is in alle kamers en gangen doorgetrokken.

Het concept is in alle kamers en gangen doorgetrokken. © Hans Otten

De reden ligt voor de hand: een bezoek of verblijf in het ziekenhuis is voor kinderen een beangstigende ervaring. De spuiten, de onderzoeken met grote machines en al die vreemde mensen in witte kledij komen nog eens bovenop de ziekte of pijn waarmee ze kampen. “We kunnen de afbeeldingen en figuurtje van Planeet Goudgeel gebruiken om de kinderen af te leiden terwijl we hen verzorgen”, zeggen diensthoofd dr. Wim Vergauwen en hoofdverpleegkundige An Geboers van de kinderafdeling. “Door hun focus te verleggen, nemen we hun angsten wat weg. Dat is voor iedereen aangenamer. Niet alleen voor het kind en de ouders, maar ook voor ons die het kind moeten verzorgen.”

Esmée toont het idee van vliegende stoelen en tafels dat ze indiende en waarmee ze een prijs won.

Esmée toont het idee van vliegende stoelen en tafels dat ze indiende en waarmee ze een prijs won. © Hans Otten

Teo en Cheese

Al vanaf het onthaal wijzen raketjes op de gangmuren de weg naar de kinderafdeling, waar ze dan ontvangen worden door de figuurtjes Teo en Cheese. “Teo is de pechvogel, die minder leuke dingen meemaakt zoals een been breken en dan in het ziekenhuis terechtkomt. Daar vangt Cheese hem op”, zegt Féline Wouters (10) uit.

Féline organiseerde de voorbije twee jaar een wandelzoektocht in de omgeving, waarvan ze de opbrengst aan het ziekenhuis schonk. Een kleine robot vertolkt daarbij de rol van Cheese, die met de kinderen kan praten en hen op sleeptouw neemt in de afdeling.

Ook Mia en Jules wonnen een prijs met hun getekende ideetjes voor het kinderziekenhuis.

Ook Mia en Jules wonnen een prijs met hun getekende ideetjes voor het kinderziekenhuis. © Hans Otten

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio