“Ik wil zorgen dat er voor ieder kind iets te lezen is”, vertelt Enno. © RR

Enno (11) maakt op eigen houtje een kinderkrant: “Ik schrijf over het nieuwe lief van Mega Mindy én over kinderrechten”

Heffen -

De 11-jarige Enno Bové uit Heffen (Mechelen) is gestart met zijn eigen kinderkrant. Hij schrijft op kindermaat over de meest uiteenlopende onderwerpen. Hulp van volwassenen krijgt hij liever niet al te veel. “Het moet door en voor kinderen zijn”, vertelt hij.

Bert Provoost

Enno, die in het zesde leerjaar zit, kwam op het idee toen hij met zijn vader over het nieuws van de dag sprak. “Het viel me op dat er eigenlijk maar heel weinig nieuws is dat geschikt is voor kinderen. Het zou toch leuk zijn als er ook een krant zou bestaan voor hen? De volgende ochtend ben ik eraan begonnen. Sinds een dikke week staat de krant online. Ik probeer elke dag iets te posten.”

Een krant is voor Enno geheel vanzelfsprekend een online medium, geen papieren exemplaar. De onderwerpen die hij aan bod laat komen, zijn heel uiteenlopend. “Dat kan van alles zijn. Ik heb al over het nieuwe lief van Mega Mindy geschreven en de aankomst van Sinterklaas. Maar ik heb ook al over ernstige dingen geschreven, zoals de mondmaskerplicht voor kinderen en over kinderrechten. Ik weet zeker dat kinderen heel uiteenlopende interesses kunnen hebben. Dus wil ik zorgen dat er voor ieder kind iets te lezen is.”

Enno Bové is druk aan het werk: “Papa leest mijn teksten niet na.” © RR

Zijn informatie haalt hij uit verschillende bronnen. “Ik ben graag met nieuws bezig. Ik kijk naar televisie, luister naar de radio, bezoek websites. Ik probeer me altijd grondig te informeren, zodat het zeker juist is wat ik schrijf. Ik heb ook al aan verschillende instanties gevraagd of ze rechtstreeks naar mij persberichten willen sturen, dan kan ik ook het nieuwste nieuws brengen en kom ik niet altijd na de andere kranten.”

Geen ‘grotemensenkrant’

Enno’s papa is trouwens ook journalist. Maar de man moet niet hopen op een plaatsje op de redactie van zijn zoon. “Papa vindt het wel leuk, maar heeft er eigenlijk niets mee te maken. Het is niet zo dat hij al mijn teksten naleest of zo. Ik doe eigenlijk alles zelf: ik heb de site zelf gemaakt, ik kies de onderwerpen zelf en ik beslis zelf wat ik erover schrijf. Als je altijd hulp vraagt van grote mensen, dan krijg je al snel een grotemensenkrant en dat is nu net wat ik niet wil. Als ik hulp krijg, is het van mijn broer of zus, die soms ook iets schrijven. Mijn broer zorgt bijvoorbeeld voor de moppen.”

De leescijfers zijn voor een beginnende krant voorlopig best oké, al mag daar van Enno natuurlijk altijd wat bijkomen. “De meest gelezen artikels waren daarnet zo’n honderd keer gelezen. Het waren artikels over een hond die multimiljonair is en over grootmoeders die een speciale band met hun kleinkinderen hebben. Dat zijn onderwerpen waar je niet zo snel iets over zal lezen in een andere krant. Ik hoop dat zo veel mogelijk kinderen mijn krant gaan ontdekken. Ik vind het super plezant om ze te maken.”

En of hij later zelf journalist wil worden? “Dat weet ik nog niet. De kans zit er wel in dat het iets in die richting zal worden”, zegt de elfjarige.

Vastgoed

Jobs in de regio