Kristin Francken en verpleegkundige Karen Smits in de onderzoeksruimte voor echografie en mammografie. 

Kristin Francken en verpleegkundige Karen Smits in de onderzoeksruimte voor echografie en mammografie. © Ronny van den Ackerveken

Arts opent eigen praktijk voor radiologie in voormalig bankgebouw

Rijkevorsel -

Inwoners van Rijkevorsel of buurgemeenten kunnen het zich voortaan iets gemakkelijker maken voor een radiografie, mammografie of echografie. In het centrum van Rijkevorsel is Kristin Francken (48) namelijk met een privépraktijk voor radiologie gestart. “We doen de onderzoeken in een gemoedelijke sfeer.”

Ronny van den Ackerveken

Kristin Francken startte haar carrière in de medische wereld als huisarts. “Dat heb ik tien jaar gedaan”, vertelt Kristin. “Daarna ben ik radiologie gaan studeren en heb ik een jaar in een ziekenhuis gewerkt. Het werd me daar duidelijk dat ik het persoonlijke contact met de patiënten nodig had. Omdat er nog niet veel privépraktijken voor radiologie zijn in de omgeving leek het me een goed idee om er zelf een te starten. Het vroegere gebouw van Fortis in Dorp stond leeg en leende zich perfect als locatie. Bij de verbouwingen was het een hele klus om de kluis te verwijderen.”

“We hebben geïnvesteerd in de meest moderne apparatuur. In de ene ruimte worden foto’s gemaakt van bot, longen of buik. De toestellen voor echografie en mammografie staan in het lokaal ernaast. Ik heb een aanvraag ingediend om erkend te worden als centrum voor screeningsmammografie van de Vlaamse overheid. Dat kan als privépraktijk.”

Kristin en Karen kiezen voor een persoonlijke aanpak.

Kristin en Karen kiezen voor een persoonlijke aanpak. © ram

Verhaal

Het grote verschil met ziekenhuizen is volgens Kristin de persoonlijke aanpak. “Bij ons wordt geluisterd naar de patiënt. De onderzoeken verlopen bovendien in een gemoedelijke sfeer”, legt Kristin Francken uit. “Iedereen krijgt de kans om zijn of haar verhaal te doen. We staan in nauw contact met de huisartsen. De beelden en de resultaten worden snel naar hen doorgestuurd. We krijgen positieve reacties van wie hier al op onderzoek kwam. In deze coronatijden zijn mensen misschien ook minder snel geneigd om naar een ziekenhuis te gaan.”

Verpleegkundige Karen Smits ziet nog een voordeel. “De mammografieën gebeuren in het bijzijn van Kristin en mij. Twee vrouwen dus, dat stelt dames die voor een mammografie komen wat meer op hun gemak.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio