Stuivenberg in de Lange Beeldekensstraat. 

Stuivenberg in de Lange Beeldekensstraat. ©  Victoriano Morene

9 miljoen euro voor extra plaatsen opleiding verpleegkunde op Stuivenbergsite

Antwerpen -

De opleiding HBO5 Verpleegkunde van het stedelijk lyceum Lamorinière (hoger beroepsonderwijs) krijgt zijn eigen stek op de Stuivenbergsite in de Lange Beeldekensstraat. In totaal zullen er 270 leerlingen terecht kunnen, dat zijn er 120 meer dan nu. De stad Antwerpen en het Stedelijk Onderwijs investeren hiervoor 9,6 miljoen euro.

Jan Stassijns

Het Stuivenbergziekenhuis in de Lange Beeldekensstraat in Antwerpen-Noord verhuist binnenkort naar het nieuwe ZNA Cadix, vlakbij Park Spoor Noord. ZNA behoudt er wel het psychiatrisch ziekenhuis, maar verder wordt de volledige site volledig vernieuwd met een mix aan functies, zoals wonen en nu dus ook onderwijs.

De stad Antwerpen en het Stedelijk Onderwijs investeren namelijk 9,6 miljoen euro om de HBO5 Verpleegkunde van het stedelijk lyceum Lamorinière fors uit te breiden op de Stuivenbergsite. Symbolisch is dat niet onbelangrijk, aangezien er op die locatie al meer dan 130 jaar zorg verleend wordt aan de Antwerpenaar. De nieuwe campus zal binnen enkele jaren 270 leerlingen verwelkomen, dat zijn er 120 meer dan vandaag.

Verpleegkundige is een knelpuntberoep en tegelijkertijd ziet het Stedelijk Onderwijs de inschrijvingen voor de opleiding verpleegkunde jaar na jaar stijgen. “Daarom willen we ook investeren in kwaliteitsvolle opleidingen”, zegt Jinnih Beels (Vooruit), Antwerps schepen van Onderwijs. “Zo willen we bijdragen aan een vlotte instroom van zorgprofielen op de arbeidsmarkt.”

Behalve de campus wordt er ook een open zorglab ondergebracht, waar leerlingen zelf aan de slag kunnen in een realistisch nagebouwde zorgomgeving. Ook andere opleidingen kunnen hier gebruik van maken. Zo lopen er onder meer gesprekken met de AP Hogeschool en ZNA. Het zorglab zal ook ingezet worden om leerlingen in het basis- en secundair onderwijs kennis te laten maken met het zorgberoep.

“We weten dat inspirerende en duurzame schoolgebouwen de leerwinst versterken en het welbevinden van leerlingen en leerkrachten verhogen”, zegt Gonda Verhaert, bedrijfsdirecteur van het Stedelijk Onderwijs. “Bovendien maakt het zorglab op de campus de opleiding nog aantrekkelijker. Dat is nodig, want de vraag naar verpleegkundigen is erg groot.”

Een illustratie van de Stuivenbergsite. De nieuwe campus van het stedelijk lyceum Lamorinière zal in één van de  blauwe zones ondergebracht worden. De exacte locatie wordt later nog bepaald.  

Een illustratie van de Stuivenbergsite. De nieuwe campus van het stedelijk lyceum Lamorinière zal in één van de blauwe zones ondergebracht worden. De exacte locatie wordt later nog bepaald.  ©  Stad Antwerpen

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio