Burgemeester Leen Wouters en de schepenen Tom Tachelet (l) en Maarten Janssens met enkele jonge plantertjes ontfermen zich over een inheems parkboompje. 

Burgemeester Leen Wouters en de schepenen Tom Tachelet (l) en Maarten Janssens met enkele jonge plantertjes ontfermen zich over een inheems parkboompje. © JAA

Na de ravage van vorig jaar: kinderen geven oud park Wijnegemhof verjongingskuur

Wijnegem -

Na de veelbesproken dunning van vorig jaar, was het woensdag tijd om in het Wijnegemhof nieuwe bomen aan te planten. Burgemeester en schepenen kregen daarbij de hulp van veertig jonge kinderen. “We gaan deze aanplanting ieder jaar herhalen in verschillende sectoren zodat ook de generaties na ons van dit park kunnen blijven genieten “, aldus schepen voor Milieu en Leefbaarheid Tom Tachelet (Dorpspartij Durf!).

Jan Auman

Precies een jaar geleden werd het bosgedeelte van het park, tussen speeltuin en de zogenaamde Fonseca weide, enkele weken afgesloten voor het publiek. En dat was maar goed ook want de bosbouwers die op vraag van de gemeente en Regionaal Landschap De Voorkempen ter plaatse kwamen, gingen driest te werk.

In totaal wel vijfhonderd hoge bomen werden gekapt. De houthakkers hadden het vooral gemunt op Amerikaanse eik en Amerikaanse vogelkers. Die exoten dreigden andere, meer waardevolle inheemse soorten te overwoekeren. Sommige parkbezoekers reageerden geschokt nadat het park opnieuw werd vrijgegeven en de verminking zichtbaar werd. “Het lijkt wel of hier een tornado gepasseerd is”, zei een wandelaar. Iemand anders sprak van een oorlogstafereel.

Het Wijnegemhof vorig jaar rond deze tijd: vrachtwagens halen honderden omgehakte stammen van gezonde, maar gekapte Amerikaanse eik en vogelkers op.

Het Wijnegemhof vorig jaar rond deze tijd: vrachtwagens halen honderden omgehakte stammen van gezonde, maar gekapte Amerikaanse eik en vogelkers op. © JAA

“Het resultaat was inderdaad erg visueel, maar de werken gebeurden weloverwogen en staan trouwens voorgeschreven in het goedgekeurd beheerplan voor ons park”, verdedigt schepen Tom Tachelet de aanpak vandaag nog altijd.

“Het ‘dunnen van een bos’ wil zeggen dat sommige bomen worden gekapt, om andere meer licht en lucht te geven en het park vitaal te houden. Naast de exoten werden in het Wijnegemhof ook oude en zieke exemplaren verwijderd. Op deze manier krijgen de overblijvers betere groeikansen en kan het bos zich ontwikkelen tot een volwaardig bos met veel variatie en onderbegroeiing. Sommige dode bomen bleven bewust liggen. Ze vormen een ideale nest- of slaapplaats voor heel wat vogels, vleermuizen en andere dieren.”

Pieter Liekens, teamleader groendienst Wijnegem, onthaalt de jonge helpertjes voor één uur.

Pieter Liekens, teamleader groendienst Wijnegem, onthaalt de jonge helpertjes voor één uur. © JAA

Fladderiep

Na de uitdunning en een jaartje door kenners voorgeschreven rust voor de natuur in het park, is de gemeente nu aan missie heraanplanting begonnen. De Wijnegemse groendienst onder leiding van Pieter Liekens verrichtte het meeste werk, maar het waren de leerlingen van het eerste leerjaar uit De Notelaar, Vrije Basisoefenschool en Don Bosco die voor de finishing touch zorgden en zo meteen wat opstaken over de natuur.

Ook de kindjes van de vrije basisschool Don Bosco kwamen helpen, met hun juf.

Ook de kindjes van de vrije basisschool Don Bosco kwamen helpen, met hun juf. © JAA

“We hebben vandaag meer dan vijfhonderd jonge boompjes in de bodem gestopt. Een belangrijke stap in het duurzame herstel van de natuur in ons park”, aldus Tom Tachelet. “Uiteraard kozen we voor streekeigen groen. Soorten zoals haagbeuk, beuk, zomereik, wintereik, zoetekers, fladderiep en zomerlinde hebben nu eenmaal genen die het best zijn afgestemd op onze leefomgeving.”

Blikvangers

De gemeente plantte meteen een struiklaag aan om meer biodiversiteit in het bos te brengen. Hierbij werd gekozen voor bloem- en vruchtdragende soorten zoals hazelaar, spork, sleedoorn en eenstijlige meidoorn. De kroon op het werk wordt binnenkort de aanplanting van een dertigtal water grotere bomen met een stamomtrek van toch al twaalf centimeter.

Het is de bedoeling dat de gemeente ieder jaar rond deze tijd een ander deel van het park opnieuw vol jong inheems plantgoed zet. Zo geraken de kale plekken in het gehavende Wijnegemhof stelselmatige opnieuw opgevuld met de meeste kans tot overleven en opgroeien.(jaa )

De gemeente en Regionaal Landschap De Voorkempen hebben overal infobordjes gezet over het hoe en waarom van de parkverjonging.

De gemeente en Regionaal Landschap De Voorkempen hebben overal infobordjes gezet over het hoe en waarom van de parkverjonging. © JAA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio