©  Chris Pizzello/Invision/AP

Wordt Matthew McConaughey de nieuwe gouverneur van Texas? “Ik maak mijn beslissing zeer binnenkort bekend”

Krijgt na Californië met Ronald Reagan en Arnold Schwarzenegger binnenkort ook Texas een beroemde Hollywoodacteur aan het hoofd van de staat? Matthew McConaughey bevestigde dinsdag in een interview de geruchten dat hij een gooi naar het gouverneurschap van de meest zuidelijke Amerikaanse staat overweegt. Recente peilingen tonen alvast aan dat de 52-jarige acteur verre van kansloos zou zijn.

Bron: The Hollywood Reporter, The Dallas Morning News

De tweede grootste staat van de Verenigde Staten wordt al jaar en dag geleid door een Republikein. Sinds 2015 staat de erg conservatieve Greg Abbott aan het hoofd van de staat. De laatste maanden profileert gouverneur Abbott zich steeds meer als aartsvijand van progressief Amerika met ophefmakende wetten als de controversiële abortuswetgeving, die abortus zo goed als volledig illegaal maakt in Texas.

Greg Abbott, de zittende gouverneur van Texas. 

Greg Abbott, de zittende gouverneur van Texas. ©  Getty Images

Abbott maakt een goede kans om over een jaar zichzelf op te volgen in de nog steeds overwegend conservatieve staat. Hij zal het alvast wel moeten opnemen tegen Beto O’Rourke. Met zijn coole imago zorgde de Democraat in 2018 bijna voor een stunt door nipt naast een zitje in de Senaat te grijpen ten koste van Republikein Ted Cruz. Sindsdien verloor O’Rourke wat van zijn pluimen na zijn mislukte gooi naar het presidentschap in 2020.

Beto O’Rourke maakte eerder deze maand bekend dat hij een gooi doet naar het gouverneurschap van Texas. 

Beto O’Rourke maakte eerder deze maand bekend dat hij een gooi doet naar het gouverneurschap van Texas. ©  AFP

Oscar

Derde hond in de bijt wordt mogelijk dus Matthew McConaughey. De geboren Texaan is bekend van onder meer de serie True Detective en films als Interstellar, The Wolf of Wall Street, The Wedding Planner en Dallas Buyers Club, waarvoor hij in 2014 de Oscar voor Beste Acteur won.

Maar nu overweegt McConaughey dus een heuse carrièreswitch. Al maanden doen er geruchten de ronde dat hij als onafhankelijke kandidaat in het strijdperk zou treden en dinsdag sprak hij er zich in een interview met The Hollywood Reporter over uit. De acteur zei de beslissing of hij zich al dan niet kandidaat zou stellen “zeer binnenkort” bekend te maken. Dat moet ook want de deadline daarvoor ligt op 13 december.

McConaughey zei de beslissing zeker niet vrijblijvend te nemen en er echt goed over te hebben nagedacht wat de rol en functie betekent en inhoudt. De acteur gaf wel toe zich eerder een “verhalenverteller” en “CEO” te voelen dan een politieker. Dat dat voor de kiezer niet noodzakelijk een nadeel hoeft te zijn bewees de verkiezing van president Donald Trump. “Bij die beslissing komen grote offers kijken.

Peiling

Als McConaughey in de ring zou stappen is hij niet kansloos. Hoewel hij nog niet officieel kandidaat is en zijn standpunten voorlopig een onbekende factor zijn, haalt hij in een peiling van de krant The Dallas Morning News 27 procent van de stemmen. Daarmee zou hij nipt beter doen dan de Democraat O’Rourke (26%). Op Greg Abbott (37%) zou McConaughey nog wel een gaatje te dichten hebben.

Als McConaughey daarentegen een-op-een gepeild wordt met O’Rourke zou hij de Democraat met sprekend gemak verslaan (49% vs 27%). En ook als Greg Abbott de naam is van de rechtstreekse tegenkandidaat zou McConaughey triomferen (43% vs 35%). Vooral bij onafhankelijke kiezers, die zich niet verbinden aan één partij, zou de acteur goed scoren.

 joro