© RTV

Mechelen Feest geeft 5.000 gratis tickets weg om te schaatsen

Mechelen -

Mechelen Feest geeft vanaf vrijdag 10 december vijfduizend gratis tickets weg voor een schaatsbeurt. Het eindejaarsgeschenk voor de Mechelaars is meteen een steunmaatregel voor het Ice Skating Center Mechelen (ISCM). Dat had zwaar te lijden onder de coronacrisis. “Daar komt nu nog eens de drie keer hogere energiefactuur bij”, zegt zaakvoerster Kathleen Geerts.

Sven Van Haezendonck

Door de verstrengde maatregelen zijn massa-evenementen niet mogelijk. “Er is wel nog altijd veel wel mogelijk”, zegt Kristof Calvo (Vld-Groen-m+), voorzitter van Mechelen Feest. De Warmste Week vindt in een afgeslankte versie plaats. Zo komt de studio tussen de Vismarkt en de Haverwerf.

“We bouwen daar een ponton dat de Mechelaars nog kennen van de Dijlefeesten van weleer en recenter van de schaatsboot”, vertelt Calvo. Die schaatsboot is er deze winter niet. Mechelen Feest ging op zoek naar een alternatief om te schaatsen. Ver moest de organisatie niet zoeken, want aan De Nekker staat een van de modernste schaatsbanen van het land.

“Veel Mechelaars kennen ze al, maar misschien nog niet genoeg. Daarom nodigen wij hen uit om naar de prachtige schaatsbaan te komen. Het is bovendien een groener alternatief, want we moeten geen nieuwe installatie bouwen”, vertelt Kristof Calvo.

“Tot einde seizoen geldig”

Mechelen Feest trekt 25.000 euro om de vijfduizend gratis tickets te financieren. “Het is een duwtje in de rug en een dankjewel voor ondernemerschap in moeilijke tijden”, stelt Calvo. Vanaf vrijdag 10 december tot 17 december kunnen inwoners via de website van Mechelen Houdt Je Warm een ticket bestellen.

Abdrahman Labsir en Kristof Calvo binden de schaatsen al even aan. 

Abdrahman Labsir en Kristof Calvo binden de schaatsen al even aan. ©  Dirk Vertommen

Met de code die ze krijgen, kunnen ze in het Ice Skating Center Mechelen reserveren. “Door corona en de mogelijke beperkingen hebben we beslist om mensen de kans te bieden om tot het einde van het schaatsseizoen te reserveren. Dat loopt in principe tot eind mei”, zegt zaakvoerster Kathleen Geerts. Let op: je hebt op dit moment een Covid Safe Ticket (CST) nodig om te schaatsen.

Normaal kost een ticket voor schaatsers jonger dan 12 jaar 6 euro, volwassenen betalen 7 euro. “Daar komt normaal nog eens 3 euro bij voor de huur van schaatsen, maar in de tickets van Mechelen Feest is alles inbegrepen”, legt Geerts uit.

“Superblij met steun”

Door de coronapandemie zagen ze bij ISCM het voorbije anderhalf jaar zwarte sneeuw. “Corona heeft veel moeilijkheden met zich meegebracht. We waren een jaar bijna gesloten en ook nu is het nog altijd moeilijk. Vooral door de hoge energietarieven”, vertelt Kathleen Geerts.

De zaakvoerster is erg tevreden met de steun van de stad. “We zijn superblij en dankbaar dat we in een stad zitten die zo veel waarde hecht aan het voorbestaan van onze clubs en de garantie dat de Mechelaar kan blijven schaatsen”, zegt Geerts.

Het Ice Skating Center Mechelen is ook al jaren een trouwe partner voor de UiT-pas. Die biedt mensen die het minder breed hebben een voordeliger tarief. “In het sportaanbod wordt de UiT-pas het meest gebruikt om te schaatsen”, zegt Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+), schepen van Sport.

“Deze nieuwe actie is een win-win voor de Mechelaars en voor het Ice Skating Center. Ik ben blij dat we ze kunnen faciliteren, want we hadden beloofd om alles uit de kast te halen om de ondernemers en de clubs te ondersteunen”, vertelt Labsir.

Kansarmen

Jong CD&V vindt de gratis schaatsbeurten een tof initiatief. De jongeren vragen zich wel af of een brede verdeling met registratie op een website de beste manier is om iedereen te bereiken. “Daarom vragen we dat minstens de helft van de tickets naar Mechelse kansarmoedeorganisaties gaat”, zeggen Karl Lauwers en Tessa De Prins. “Terechte bekommernis, maar we hadden er al rekening mee gehouden”, reageert Calvo.

Hij geeft aan dat er ook tickets worden verspreid via het Sociaal Huis, De Keeting, De Lage Drempel en via het Steunpunt Asiel en Migratie.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio