Themabeeld. 

Themabeeld. ©  AFP

20 arrestaties in onderzoek naar internationale cocaïnesmokkel: horloges, auto’s en vastgoed in beslag genomen

In en rond Antwerpen en in Nederland zijn de afgelopen dagen twintig verdachten opgepakt in een groot drugsonderzoek. De organisatie voerde volgens justitie honderden kilo’s cocaïne in en was ook betrokken bij zwaar geweld tegen een brandwacht in de haven van Antwerpen.

Sam Reyntjens

LEES OOK. Bekende cocaïnesmokkelaar ‘Flash’ opnieuw opgepakt in drugsdossier: “Cocaïne recupereren, ten koste van alles en iedereen”

Het onderzoek tegen de criminele organisatie ging van start toen op 25 augustus 2020 een brandwacht van een havenbedrijf op kaai 206 in de Antwerpse haven door meerdere verdachten werd overmeesterd op een extreem gewelddadige manier.

“De onschuldige man kon gelukkig ontkomen door in het havendok te springen. Hij verstopte zich een tijd achter aan containerschip en kon uiteindelijk via de bemanning van een schip alarm slaan”, vertelt parketwoordvoerder Kristof Aerts.

LEES OOK. Betrapte drugsuithalers takelen brandwacht toe op fruitterminal: slachtoffer ontsnapt en zwemt naar overkant dok

Zijn aanvallers waren bezig om een partij cocaïne uit een koelcontainer te halen. Ze sloegen op de vlucht bij de aankomst van de scheepvaartpolitie en ze konden ontkomen. “In de bewuste container, afkomstig uit het Ecuadoraanse Guayaquil, werd door de douane een partij van 476 kilogram cocaïne ontdekt”, bevestigt Aerts.

Amsterdam

Tijdens het onderzoek van de Federale Gerechtelijke Politie werd duidelijk dat de verdachten uit Amsterdam kwamen. “Het zouden beroepscriminelen zijn die als missie hadden om een partij cocaïne te recupereren, dit blijkbaar ten koste van alles en iedereen”, zegt het parket. “Ze kregen daarbij hulp van een corrupte veiligheidsagent.”

De speurders legden tijdens hun onderzoek volgens het parket het volledige netwerk bloot. “Zowel de uitvoerende, logistieke als coördinerende cellen van de grotendeels Nederlandse criminele organisatie werden in kaart gebracht”, luidt het.

Dankzij gekraakte berichten uit de chatdienst Sky ECC werd nog extra bewijs aangevoerd. Zo kan de organisatie ook gelinkt worden aan de invoer van 308 kilo cocaïne vanuit Brazilië naar Antwerpen.

Huiszoekingen

Begin deze week vielen de speurders eerst op verschillende plaatsen in en rond Antwerpen binnen, daarbij werden in totaal dertien verdachten opgepakt. In Nederland volgden ook woensdag nog arrestaties. “In totaal konden twintig verdachten opgepakt worden, ze zijn tussen 21 en 48 jaar oud”, zegt Aerts. “Voor vier verdachten werden internationale aanhoudingsbevelen uitgevaardigd.” Het zou om mensen uit de bovenbouw van de organisatie gaan.

Tijdens de huiszoekingen namen de speurders 28 luxehorloges in beslag, er werden ook drie luxevoertuigen, vier wapens en een hoop vastgoed in beslag genomen. Verschillende rekeningen en beleggingen werden geblokkeerd, meldt het parket. “De illegale winsten die in het kader van dit dossier konden worden vastgesteld, worden berekend op zo’n 6 miljoen euro”, zegt Aerts.

De verdachten werden aangehouden op verdenking van mededaderschap invoer verdovende middelen in vereniging, deelname criminele organisatie, opzettelijke slagen en verwondingen en inbreuken op de wapenwetgeving. “Het onderzoek gaat voort”, zegt het parket.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio