©  Kris Van Exel

Volgend jaar opnieuw één grote boekenbeurs? Als het van minister-president Jambon afhangt wel

Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon hoopt dat er volgend jaar in Vlaanderen opnieuw één grote boekenbeurs kan worden georganiseerd en wil daarbij zelf de rol van “bemiddelaar of facilitator” opnemen. Dat heeft Jambon woensdag in het Vlaams Parlement gezegd in antwoord op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Chris Janssens.

dvtBron: Belga

LEES OOK. Boekenfestival Lees! klokt af op 24.000 bezoekers en zal in 2022 elf dagen duren

Na het faillissement van Boek.be en het wegvallen van de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerpen werden dit jaar twee alternatieve boekenbeurzen op poten gezet. Zo was er ‘Lees!’ in de Antwerpse Expo en ‘Boektopia’ in Kortrijk Xpo.

“Elk initiatief dat oog heeft voor leesplezier en leesbevordering verdient ondersteuning, maar ik vrees dat deze versnippering leidt tot verschraling, zeker als je vergelijkt met de boekenbeurs van vroeger”, stelt Chris Janssens (Vlaams Belang). Volgens hem lagen niet alleen de bezoekerscijfers van de twee alternatieve beurzen veel lager dan de traditionele boekenbeurs, maar werden de twee steden ook “tegen elkaar uitgespeeld” en was er sprake van kwalijke “profileringsdrang”.

Volgens minister van Cultuur Jan Jambon is men er binnen de boekensector dit jaar niet in geslaagd om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen om één gezamenlijke beurs te organiseren. “Maar in december wordt een nieuwe poging ondernomen en er zijn ook al verkennende gesprekken gepland. Zowel het BoekenOverleg (het platform met alle betrokken uit de boekensector, red.) als ikzelf zijn positief over de wil opnieuw samen aan de slag te gaan”, aldus Jambon.

Zelf is de Vlaamse regeringsleider ook gewonnen voor één grote boekenbeurs. “Ik vind ook dat we naar één boekenbeurs moeten gaan en ik wil daarbij bemiddelaar of facilitator spelen. Maar het blijven wel de actoren op het terrein die elkaar moeten vinden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER