De Gezondheidskiosk staat sinds enkele maanden op het Terloplein. 

De Gezondheidskiosk staat sinds enkele maanden op het Terloplein. © Dorien Onsea

Studenten Geneeskunde houden gratis gezondheidscheck op Terloplein

Borgerhout -

Onder de noemer ‘Heart for life’ zakken op zaterdag 27 november een handvol studenten Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen af naar het Terloplein. Bewoners kunnen dan een gratis gezondheidscheck laten uitvoeren.

Elien Van Wynsberghe

“Heart for life is een sensibiliseringsproject rond hart- en vaatziekten” van EMSA, een vereniging van (bio)medische studenten, legt professor Hilde Bastiaens van de Universiteit Antwerpen uit. Eerder trokken de studenten ook al naar het Wijnegem Shopping Center.

“Het initiatief gebeurt in samenwerking met het Logo (Lokaal Gezondheidsoverleg Antwerpen), het district Borgerhout en het Spices-project van de universiteit. Met Spices willen we op een eenvoudige manier het risico op hart- en vaatziekten detecteren en advies geven rond een gezonde levensstijl. Onze focus ligt daarbij op kwetsbare groepen.”

Heart for life gaat zaterdag door op het Terloplein in buurthuis Zermatt en rond de Gezondheidskiosk op het plein. Bewoners kunnen er die dag onder meer gratis hun bloeddruk, gewicht en BMI laten meten en krijgen ook gratis gezondheidsadvies.

Preventieve gezondheidszorg

De Gezondheidskiosk werd in volle coronatijd op het plein geplaatst om op een laagdrempelige manier informatie te verstrekken over een gezonde levensstijl en over ziektepreventie aan personen die maar moeilijk hun weg vinden naar de reguliere gezondheidsinstanties. De kiosk is elke dinsdag open.

“Vanuit de kiosk is een ruim netwerk aan partners aan het werk”, zegt Ben Van Duppen, districtsschepen van Samenlevingsopbouw (PVDA). “Het district ondersteunt de werking van de kiosk en heeft de verschillende partners bij elkaar gebracht. Doel is om te werken aan een preventieve gezondheidszorg zonder drempels.”

Zo is de kiosk onder andere een uitvalsbasis voor de Community Health Workers, die van hieruit de mensen kunnen toeleiden naar de zorg en hen advies geven rond een gezonde levensstijl. In de toekomst zullen bewoners er ook terecht kunnen voor advies van bijvoorbeeld een diëtist en een tabakoloog.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio