Greet en Judith Kikkert delen hun passie voor koken en bakken met hun nieuwe Koekie Factory. 

Greet en Judith Kikkert delen hun passie voor koken en bakken met hun nieuwe Koekie Factory. © Elke Lamens

Twee zussen verbeteren wereld met puur plantaardige koekjes: “Helemaal vegan, lekker voor iedereen”

Brecht, Berendrecht -

Knabbelaar, Blommeke en Mitone. Dat zijn de nieuwste vegan-koekjes van de zussen Judith (51) en Greet (52) Kikkert. Samen richtten ze de Koekie Factory op waar ze ambachtelijke plantaardige koekjes maken. Ideaal moment om ervan te genieten tijdens deze maand van Try Vegan.

“We hebben van onze 25 koekjes die we klaar hadden, zeven gekozen om verder uit te werken”, zgt Judith die vanuit haar thuisbasis Berendrecht werkt. Greet woont in Brecht. “Knabbelaar, Blommeke, Blommel, Cashewie, Mitone, Pierogi en Duetje.

De top zeven van de plantaardige koekjes van de Koekie Factory.

De top zeven van de plantaardige koekjes van de Koekie Factory. © RR

“We hebben ons gebaseerd op traditionele koekjesrecepten, oude familierecepten en vonden inspiratie in andere gerechten zoals de Pierogi, dat is eigenlijk een Pools gebak gevuld met vlees. Alle recepten werden aangepast met enkel plantaardige ingrediënten. Daarmee volgen wij de vegan-filosofie letterlijk, want daar is het gebruik van palmolie uitgesloten. Hier lag wel een grote uitdaging. Het was aanvankelijk veel experimenteren met grondstoffen om het volledig plantaardig te kunnen maken. Zo moeten we een eiervervanger zoeken.”

“We hebben ook suikervrije koekjes. Door een uitgekiende keuze van bloem en suikers fluctueert je suikerspiegel niet bij het eten van dit koekje.”

De vegan koekjes mogen er ook niet saai uitzien. Voor die frissen look en feel zorgde zus Greet.

De vegan koekjes mogen er ook niet saai uitzien. Voor die frissen look en feel zorgde zus Greet. © RR

Verder was het voor de zussen ook belangrijk dat het een lokaal en artisanaal product bleef, met respect voor het milieu. “Door onze koekjes plantaardig te bereiden dragen wij ook voor een klein deel zorg voor onze planeet.”

Dat ze voor vegan hebben gekozen, is voor een deel ook te danken aan de dochter van Judith. Zij is vegetariër. “Jongeren vandaag zijn veel meer bezig met het klimaat en waar voeding vandaan komt. Daar moeten we een voorbeeld aan nemen”, meent Greet.

De ambitie om de koekjes ook lekker af te werken, lijken ze alvast te halen. “We hebben gemerkt dat de koekjes bij iedereen in de smaak vallen, slechts een klein percentage veganisten hebben we tot nu toe als klant. Dat vinden we een groot compliment. We hopen dus nog vele vegans te bereiken.”

 Voor de kerstdagen worden vegan koekjes verpakt in een mooie geschenkdoos.

Voor de kerstdagen worden vegan koekjes verpakt in een mooie geschenkdoos. © RR

Naast de zeven basiskoekjes, wordt het assortiment uitgebreid met themakoekjes voor bijvoorbeeld Sinterklaas en Kerstmis en met limited editions. “Speciaal voor de feestdagen verpakken we de koekjes ook in mooie blikken dozen die mooi staan op de feestdis, maar evengoed als geschenk kunnen dienen.”

Hoewel de zussen allebei gediplomeerd kok en bakker zijn, bakten ze nooit eerder samen. Daar is dus met de Koekie Factory sinds kort verandering in gekomen. Judith ontfermt zich specifiek over het bakken en Greet verzorgt de zakelijke kant.

Judith is nu process and product engineer bij Rizla maar deed twintig jaar ervaring op bij Procter & Gamble/Kellogs waar ze verantwoordelijk was voor de productie van Pringles. Zeven jaar reisde ze hiervoor de wereld rond. Hierdoor is ze onderlegd in de productie van degen allerhande. “Door telewerk was ik opnieuw veel in België en dat stemde tot nadenken om een betere leef-werkbalans te vinden. Ik heb mijn dochter opnieuw leren kennen en besloten om hier te blijven voor haar. In maart 2020 heb ik mijn ontslag ingediend.

Onder meer in koffiehuis ’t Sentiment worden de plantaardige koekjes verkocht.

Onder meer in koffiehuis ’t Sentiment worden de plantaardige koekjes verkocht. © Elke Lamens

Zus Greet die veertien jaar lang onderwijs gaf in koken en bakken en al een doorgewinterde ondernemer is met haar bedrijven Nanny In Nood en de webshop De Gouden Alpaca met duurzaam speelgoed, zet nu voor de Koekie Factory haar businesservaring in. “Zo vullen we elkaar perfect aan en wie weet kunnen we samen de wereld veroveren met onze plantaardige koekjes.”

www.dekoekiefactory.com. De koekjes zijn online te koop in de Koekieshop en bij koffiehuis ’t Sentiment in de Vaartstraat en Bij Ons in de Gasthuisstraat.

  (Elke Lamens)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio