Ook de stad Antwerpen ontsnapt niet aan cyberaanvallen en probeert zich daar nu beter tegen te wapenen. 

Ook de stad Antwerpen ontsnapt niet aan cyberaanvallen en probeert zich daar nu beter tegen te wapenen. © Getty Images/iStockphoto

Antwerpen wapent zich met 14,5 miljoen euro tegen cyberaanvallen

Antwerpen -

De websites en digitale dienstverlening van de stad Antwerpen zijn steeds meer het slachtoffer van cyberaanvallen. Er waren vorig jaar alleen al 2.076 pogingen om malware te installeren, 71.111 phishing-pogingen en 38 pogingen om het digitale netwerk van de stad lam te leggen. De stad Antwerpen investeert nu 14,5 miljoen euro in cybersecurity.

Sacha Van Wiele

Antwerpen zet al enkele jaren zwaar in op het uitbreiden van digitale dienstverlening. Daardoor wordt de stad ook steeds kwetsbaarder voor hackers en oplichters. De cijfers van vorig jaar bewijzen dit ook. Zo waren er 2.076 pogingen om malware te installeren op het stedelijke digitale netwerk. Dit is een computerprogramma met als bedoeling om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot private computersystemen. Het bleef tot nu toe bij pogingen die allemaal werden verijdeld.

“Het toont aan dat we nu al wel beveiligd zijn en er nog geen rampen gebeurden ondanks deze ‘aanvallen’”, zegt Claude Marinower (Open Vld), Antwerps schepen van Digitalisering. “Het toont ook aan dat het echt wel noodzakelijk is om structureel in te zetten op het verbeteren van de beveiliging, want steden zijn daadwerkelijk een doelwit. Het is een race tegen mensen met slechte bedoelingen. Cybercriminelen worden beter in wat ze doen en wij moeten dus mee evolueren om geen eenvoudig doelwit te worden.”

Met de steeds groeiende digitalisering van de dienstverlening beschikt de stad Antwerpen ook over een schat aan informatie over de burgers. “Als overheid hebben we de plicht om de privacy van onze burgers te beschermen”, zegt Marinower.

Een veilige digitale omgeving wordt niet alleen bereikt met technische middelen. “De zwakste schakel zijn vaak de medewerkers.. Daarom zetten we ook in op sensibilisering van het stadspersoneel”, zegt Marinower.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio