Geen nieuwjaarsreceptie, maar andere activiteiten kunnen voorlopig nog doorgaan in Essen.  

Geen nieuwjaarsreceptie, maar andere activiteiten kunnen voorlopig nog doorgaan in Essen.  © Elke Lamens

Essen zet in op CO2-meters en crowd control: “We bekijken het activiteit per activiteit”

Essen -

Wie iets veilig kan organiseren, kan dat in Essen nog altijd doen. Dat heeft de veiligheidscel van de gemeente vandaag beslist. De gemeente zelf annuleert wel haar nieuwjaarsreceptie en wil nagaan of overal de CO2-meters optimaal werken en worden gebruikt.

 “Activiteiten kunnen en mogen nog georganiseerd worden, maar alle organisatoren moeten wel een draaiboek voorleggen. Daarin moet zeker opgenomen worden hoe de mensenmassa wordt beheerd. Bij het aanschuiven voor de controle van het Corona Safe Ticket moet er op worden toegekeken dat de afstand wordt bewaard. Dat doen we ook bij de eigen activiteiten”, verduidelijkt burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V).

Douchen na het sporten in de sporthal blijft ook mogelijk. “De kleedkamers en douches in onze sporthallen zijn uitgerust met CO2-meters. We hebben er behoorlijk veel. We gaan bij onze voetbalclubs en de turnvereniging nakijken of hun meters goed functioneren en correct worden gebruikt.”

Sporten kan nog. Gemeente kijkt wel gebruik CO2-meters na bij voetbalclubs en turnclub.

Sporten kan nog. Gemeente kijkt wel gebruik CO2-meters na bij voetbalclubs en turnclub. © Elke Lamens

Dat geldt ook voor de gemeenschapscentra. “De capaciteit in de Oude Pastorie hebben we wel gelimiteerd. Per ochtend, middag en avond mag er maar één activiteit plaatsvinden. De capaciteit per zaal is tot de helft teruggebracht.”

Dèjà-vu

Verder wordt er vooral aan sensibilisering en zachte handhaving gedaan. “We roepen op om huisartsen zo min mogelijk met administratieve vragen te belasten. We bekijken met het labo van AZ Klina of we de koerierdienst tweemaal per dag testen kunnen laten ophalen bij de artsen. Gezinnen in quarantaine worden gebeld en krijgen een folder met informatie en tips. Zij kunnen ook een beroep doen op onze boodschappendienst. Die is in het leven geroepen voor senioren, maar wordt nu in de pandemie breder ingezet.”

Burgemeester Gaston Van Tichelt houdt de vinger aan de pols.

Burgemeester Gaston Van Tichelt houdt de vinger aan de pols. © RR

Ook de senioren worden gebeld. “We hebben onze belronde naar een driehonderdtal 65-plussers opnieuw opgestart. Via de poetsdiensten merkten we dat senioren hun poetsvrouw afzeggen uit angst en dus met veel vragen zitten.”

Tot slot heeft de gemeente opnieuw een ambtenaar vrijgemaakt om in het vaccinatiecentrum bij te springen. “Nu de centra voor de derde prik langer openblijven, is die vraag opnieuw gesteld. Alles komt dus terug. Ik krijg een groot dèjà-vu gevoel”, bekent Van Tichelt.

(Elke Lamens)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio