Archieffoto. Het nieuwe vaccinatiecentrum in Geel zette maandag op de startdag 1.259 spuitjes, waarvan 299 eerste prikken. 

Archieffoto. Het nieuwe vaccinatiecentrum in Geel zette maandag op de startdag 1.259 spuitjes, waarvan 299 eerste prikken. ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Corona blijft pieken in de Kempen, maar remt het virus stilaan af?

Kempen -

De magische kaap van gemiddeld duizend coronabesmettingen per dag in de Kempen is gerond. Alle gemeentes krijgen momenteel met ongezien hoge besmettingscijfers te maken, maar de verspreiding lijkt niet langer te versnellen.

Hans Otten

Eén blik op de tabellen op het kaartje van de Kempen geeft al aan in welke mate corona de voorbije drie weken in onze regio op hol is geslagen. Ieder blokje omvat het totale aantal nieuwe besmettingen in de voorgaande zeven dagen. Lag het aantal bijkomende positieve testen in de tweede week (van 10 tot 16 november) nog 39% hoger dan in de week van 3 tot 9 november, dan kwam het virus in de week van 10 tot 16 november pas helemaal op kruissnelheid: de groei ligt 69% hoger dan in de tweede week, en liefst 133% hoger dan in de eerste week van november.

 

 ©  GVA

Het goede nieuws is dat de snelheid van die groei nu lijkt af te vlakken: afgelopen zaterdag bedroeg die 67%, drie dagen later dus 69%. Mogelijk blijft het cijfer de volgende week nog verder oplopen, maar wordt de vaart waarmee alsmaar minder. Het probleem is dat experts die tendens begin november ook voorspelden, maar toen ging corona er plots alsnog in een razend tempo vandoor.

Verdrievoudiging

Het slechte nieuws is dat er nu al gemiddeld 1.035 nieuwe besmettingen per dag bij komen. Geel zit nu al aan 719 besmettingen in één week tijd, maar ook in Turnhout (+544), Mol (+523), Hoogstraten (+460) en Kasterlee (+523) scheert het virus (heel) hoge toppen. In Hulshout gaat het om (bijna) een verdrievoudiging van het aantal besmettingen tegenover de week voordien, in Hoogstraten, Meerhout en Merksplas om ruim een verdubbeling. Ook Geel en Turnhout benaderen met hun enorme piekcijfers een verdubbeling.

Arendonk, Kasterlee en Rijkevorsel waren de voorbije twee weken in onze provincie het zwaarst getroffen, als het aantal besmettingen afzetten tegenover het aantal inwoners. De hele top 15 in de provincie Antwerpen bestaat uit Kempense gemeentes.

Zelfevaluatie

De stijgende cijfers hebben niet alleen tot gevolg dat tal van geplande activiteiten en evenementen in de komende weken van de kalender worden geschrapt. Mensen bestoken de testcentra, huisdokters en ziekenhuizen met telefoontjes over dringende coronatesten, en de vaccinatiecentra en gemeentebesturen over een mogelijkheid tot derde prik. “Indien je twijfelt of je een coronatest nodig hebt, kan je via een online vragenlijst een zelfevaluatie doen. Zo kan je zelf inschatten of een test zinvol is en hoef je dus niet meer naar je huisarts te bellen”, raadt de stad Herentals aan.

Het nieuwe vaccinatiecentrum in Geel zette maandag op de startdag 1.259 spuitjes, waarvan 299 eerste prikken. “Nu de coronacijfers de hoogte inschieten, wil het vaccinatiecentrum vaart maken in het zetten van derde prikken. We bekijken momenteel hoe en wanneer we extra prikdagen kunnen organiseren, maar die knoop hakken we de komende dagen door”, klinkt het bij het Geelse stadsbestuur.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio