Ook dit tweede deel van de mooie kastanjedreef in het Wijnegemhof wordt in het najaar van 2022 gekapt.  

Ook dit tweede deel van de mooie kastanjedreef in het Wijnegemhof wordt in het najaar van 2022 gekapt.  © JAA

Ook tweede deel majestueuze kastanjedreef Wijnegemhof gaat voor de bijl

Wijnegem -

Volgend jaar wordt ook het tweede deel van de statige inkomdreef van park Wijnegemhof met tientallen oude kastanjebomen gekapt. Net als in het eerste stuk worden kort daarna jonge rode beuken in de plaats gezet.

Jan Auman

De dreef met oorspronkelijk 148 wilde kastanjes is net als het hele park sinds 1977 beschermd als dorpsgezicht. Dat er in 2019 toch al zo’n zestig bomen gekapt werden met toelating van het Agentschap Onroerend Erfgoed en het Agentschap Natuur en Bos, komt omdat de gemeente hen kon overtuigen van het veiligheidsrisico dat de oude zieke bomen veroorzaakten. Vooral bij stormweer vielen geregeld zware takken naar beneden. Nu en dan waaide een forse kastanje zelfs volledig om.

De gemeente trachtte een kaalkap aanvankelijk te vermijden door de meest risicovolle bomen flink in te snoeien, maar een drastische ingreep drong zich op. Ruim twee jaar geleden werd de dreef vanaf de toegangspoort en het monument met de soldaat tot aan de Zwanebeek volledig gerooid. Wat later werden 68 nieuwe rode beuken van zowat drie meter hoog aangeplant.

In het voorste stuk werden precies twee jaar geleden al nieuwe rode beuken geplant.

In het voorste stuk werden precies twee jaar geleden al nieuwe rode beuken geplant. © JAA

“Die doen het vrij goed”, evalueert Anne Stuer van Regionaal Landschap De Voorkempen zo’n twee jaar na aanplanting. “Slechts acht nieuwe bomen zijn er niet doorgekomen, maar die vervangen we deze winter door andere exemplaren. Dat de andere jonge beuken goed op weg zijn om op te groeien tot mooie hoge bomen, komt door de goede verzorging. Ze kregen ook in de meest droge periodes voldoende water.”

Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) kondigt nu aan dat in het tweede deel van de dreef een gelijkaardige verjongingsoperatie wordt opgezet. De vele tientallen overgebleven kastanjes worden in het najaar van 2022 gekapt. “Om het uitzicht en de zogenaamde gelijkjarigheid van de dreef te garanderen”, aldus Diependaele.

De minister kent meteen 90.000 euro of 70% van de totale kosten toe aan de gemeente Wijnegem om de dreef te restaureren. Want ook hier is het de bedoeling dat een heraanplant volgt met een dubbele dreef van rode beuken zodat die een mooie geheel vormt met de soortgenoten in het eerste stuk. Bijkomend wordt het wandel pad heraangelegd en onder de dubbele dreef een grasmat/bloemenweide ingezaaid.(jaa )

De meeste van de twee jaar geleden heraangeplante rode beuken in het eerste zijn intussen goed op weg om een mooie dreef te vormen.

De meeste van de twee jaar geleden heraangeplante rode beuken in het eerste zijn intussen goed op weg om een mooie dreef te vormen. © JAA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio