Het houten schip Céphée, dat nu onder een hangar op de Scheldekaaien ligt, dreigt te verdwijnen. De procedure om de bescherming als erfgoed op te heffen is ingezet.  

Het houten schip Céphée, dat nu onder een hangar op de Scheldekaaien ligt, dreigt te verdwijnen. De procedure om de bescherming als erfgoed op te heffen is ingezet.  © Maarten Van Dyck (rr) 

Beschermd houten vrachtschip dreigt te verdwijnen

Antwerpen -

Het als erfgoed beschermd houten vrachtschip Céphée, dat momenteel onder een hangar op de Scheldekaaien ligt, dreigt te verdwijnen. Het stadsbestuur heeft gevraagd om de bescherming van het schip op te heffen.

Patrick Van de Perre

De procedure om de bescherming als erfgoed van het schip op te heffen is al ingezet door Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). Toch houdt de minister nog een slag om de arm. “Pas wanneer ik over alle visies en eventuele bezwaren beschik, zal ik een definitieve beslissing nemen.”

De stad Antwerpen is vragende partij om de bescherming op te heffen, maar staat open voor overleg met maritieme erfgoedverenigingen over andere opties dan afbraak. “Zowel een verhuizing van het schip als een ontmanteling en wederopbouw is bespreekbaar”, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA), die ook bevoegd is voor erfgoed.

Enig exemplaar in Vlaanderen

In elk geval gaat de stad het schip volledig documenteren voor het verdwijnt of verhuist. Dat gebeurt onder meer met foto’s en een 3D-scan. De huidige ligplaats van het schip moet binnenkort vrijgemaakt worden voor de heraanleg van de kaaien.

De Céphée is een houten vrachtschip voor de binnenvaart uit 1937. Dergelijke schepen hadden een groot laadvermogen en moesten worden gesleept langs de kant van het water. Dat gebeurde vaak door paarden, maar soms ook door mensen.

Vandaag is de Céphée het laatste nog in oorspronkelijke staat bewaarde houten walenschip, zoals dit type heet, in Vlaanderen. Het schip is sinds 1994 als monument beschermd. Maar het werd niet in goede omstandigheden bewaard en verkeert in slechte staat.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio