PostNL ontkent kinderarbeid ten stelligste, minister De Sutter wil versneld nieuwe regels: “Doet denken aan de 19de eeuw van Daens”

PostNL ontkent “ten stelligste” op de hoogte te zijn of mee te werken aan vormen van kinderarbeid. Dat laat het pakjesbedrijf weten in een reactie op aantijgingen daarover. Minister van Post Petra De Sutter (Groen) geeft dan weer aan versneld nieuwe regels te willen vastleggen voor postbedrijven. De vermeende toestanden bij PostNL “doen denken aan de 19de eeuw van Daens”, zegt ze.

Bron: BELGA

LEES OOK. Inval bij PostNL: “Depot verzegeld, klanten zullen dagen op hun pakje moeten wachten”

Bij PostNL in Mechelen, Wommelgem en Ardooie vonden maandag invallen plaats van de sociale inspectie. Er werden inbreuken vastgesteld van zwartwerk, inbreuken rond deeltijdse arbeid en er werd een medewerker aangetroffen die vermoedelijk illegaal in het land verblijft.

PostNL noemt die inbreuken nu zelf “te veel, onnodig en niet wenselijk”. Maar het bedrijf ontkent in alle toonaarden dat er sprake is van kinderarbeid. In sommige media werd daar gewag van gemaakt. “Daar zijn we pertinent niet van op de hoogte en werken we niet aan mee.” Als er al minderjarigen actief zijn bij PostNL, is dat binnen een wettelijk kader zoals studentenarbeid, klinkt het.

De Sutter: “Doet denken aan Daens”

Minister van Post Petra De Sutter had al een wetsontwerp in de steigers staan om wettelijk vast te leggen hoeveel een postbedrijf mag uitbesteden aan onderaannemers, bijvoorbeeld door te bepalen hoeveel pakjes elk bedrijf minimum moet leveren met personeel dat een vast contract heeft. Ze wil dat nu versneld uitrollen. “Zo zal het snel gedaan zijn met de wantoestanden: want hoe meer pakjesbedelers met een vast contract aan de slag zijn, hoe beter ze beschermd zijn tegen deze praktijken”, maakt De Sutter zich sterk.

De Groen-vicepremier is streng voor PostNL. “Als het klopt wat ik zag (in de reportage, nvdr), dan gebeuren er vandaag achter de schermen van PostNL dingen die me doen denken aan de 19de eeuw van Daens. Onderaannemers die 13- of 14-jarigen inschakelen is kinderarbeid en dat is ver voorbij een rode lijn”, zegt ze. “Hetzelfde met tewerkstellen van pakjesbezorgers die geen rijbewijs hebben of zelfs zwart werken. Dit moet stoppen.”

LEES OOK. De “moderne slaven” van PostNL: 500 pakjes per dag, “onmenselijk lange uren” en een hongerloon

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER