45 slachtoffers bij dodelijke buscrash in Bulgarije, Belg gewond: “Nog nooit zoiets verschrikkelijks gezien”

Door een ongeluk met een bus in Bulgarije zijn in de nacht van maandag op dinsdag zeker 45 mensen om het leven gekomen. Ook zijn meerdere passagiers gewond geraakt. Onder de slachtoffers zijn meerdere kinderen. Er zou ook een Belg betrokken zijn bij het ongeval, maar in tegenstelling tot eerdere berichten zou die niet overleden zijn.

Bron: BELGA

Wat er zich precies heeft voorgedaan op de Struma-snelweg op zo’n 45 kilometer van het westen van de Bulgaarse hoofdstad Sofia is nog niet duidelijk. Om 2 uur ’s nachts lokale tijd is er een bus, met Noord-Macedonische nummerplaat, in brand geschoten waardoor tientallen doden vielen. Slechts zeven mensen overleefden het ongeluk.

De eerste minister van Macedonië Zoran Zaev kon met één van hen spreken en kreeg te horen dat ze aan het slapen waren en werden gewekt door een explosie. “Hij en zes anderen konden de ramen van de bus breken en konden zo ontsnappen en zichzelf redden”, zei de premier tegen Bulgaarse media. De zeven overlevenden zouden twee vrouwen, waaronder een meisje van 17 jaar, en vijf mannen zijn. Zij worden momenteel verzorgd. Ze zouden allemaal buiten levensgevaar zijn.

Via de Belgische diplomatieke post in Sofia, is het bevestigd dat een Belg op de verongelukte bus zat. Het slachtoffer wordt verzorgd in het ziekenhuis, aldus de woordvoerder, zonder verdere toelichting over de gezondheidstoestand. Eerdere berichten uit Bulgarije meldden dat de Belg overleden was. Dat blijkt dus niet het geval te zijn.

Nationaliteit

Het is momenteel wel nog niet duidelijk hoeveel mensen er in totaal aan boord van de bus zaten. Volgens de Noord-Macedonische autoriteiten waren er 53 personen aan boord en zijn bij het ongeluk 46 mensen om het leven gekomen. Volgens de Bulgaren gaat het om 52 inzittenden en 45 doden. De Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken Boyko Rasjkov spreekt van het dodelijkste ongeval in de geschiedenis van het land. “De lichamen zijn tot asse opgebrand”, verklaarde Rasjkov aan media op de plaats van het ongeval. “Het beeld is verschrikkelijk, verschrikkelijk. Ik heb nog nooit zoiets gezien.” Er zouden ook zeker twaalf kinderen om het leven gekomen zijn.

De bus was samen met nog drie andere bussen van dezelfde Noord-Macedonische reismaatschappij onderweg van Turkije naar Noord-Macedonië. Het is volgens de autoriteiten dan ook niet ondenkbaar dat iemand tijdens een pauze van bus veranderd is.

Over de nationaliteit van de inzittenden bestaat momenteel ook nog erg veel onduidelijkheid. Volgens de Noord-Macedonische premier Zaev zou er een Serviër aan boord gezeten hebben. Het merendeel van de andere slachtoffers zou uit Noord-Macedonië komen, zei Zaev. Maar de Bulgaarse politiechef Stanimir Stanev vertelt dan weer dat de inzittenden Albanezen zijn en dat enkel de twee buschauffeurs uit Noord-Macedonië komen. Heel wat slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd. Die identificatie verloopt ook erg moeizaam door de staat van de lichamen.

(Lees verder onder de foto)

 ©  AFP

“Tragedie”

Volgens het Bulgaarse ministerie van Binnenlandse Zaken vloog de bus in brand op een snelweg in het westen van het land. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. De Bulgaarse krant Trud schrijft dat de burgemeester van de nabijgelegen stad Pernik hen zei: “Ongelukken gebeuren hier vaak op deze weg. Er is een enorme helling van twee kilometer. Dit is een van de moeilijkste routes in ons land.”

Volgens de autoriteiten ziet het er naar uit dat de bus tegen de vangrails is gereden. Op beelden is dan ook te zien hoe een groot stuk vangrails verdwenen is. Het is nog niet duidelijk of de bus voor de botsing of erna in brand is gevlogen. De autoriteiten weten nog niet of het om een menselijke of technische fout gaat. Wat ze wel weten is dat de bus op zijn zij is terechtgekomen en dat het daardoor erg moeilijk was voor de passagiers om te ontsnappen. De bus zou eerder gestopt zijn bij een tankstation op zo’n 20 minuten rijden van de plek van het ongeval.

 ©  REUTERS

 ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER