©  REUTERS

Belgische paralympiërs krijgen even hoge premies als olympiërs

Op de volgende Paralympische Spelen in Parijs zullen de Belgische atleten even hoge premies krijgen voor hun medailles als hun collega’s van de Olympische Spelen. De ongelijkheid wordt weggewerkt. Peter Genyn zal voor goud ook 50.000 euro ontvangen, zoals Nafi Thiam, en niet meer tevreden moeten zijn met 15.000 euro.

De ongelijke vergoeding tussen ­paralympische en olympische ­atleten werd aan de kaak gesteld bij de voorbije Spelen in Tokio. De olympiërs kregen voor goud, zilver en brons premies van 50.000, 30.000 en 20.000 euro, hun ­paralympische collega’s moesten ­tevreden zijn met 15.000, 10.000 en 7.500 euro. Bovendien was er voor de paralympiërs geen premie voor de plaatsen vier tot acht, voor de olympiërs wél. Amazone Michèle George moest ook vaststellen dat ze wel twee gouden medailles ­haalde, maar dat alleen de eerste met 15.000 euro werd beloond. Voor de tweede werd de premie ­gehalveerd tot 7.500 euro.

Vlaams minister van Gelijke ­Kansen Bart Somers (Open Vld) vond die ongelijkheid niet kunnen en eiste actie. Federaal staats­secretaris Sammy Mahdi (CD&V) maakt er nu komaf mee. Hij is ­bevoegd voor de Nationale Loterij, die de premies uitreikt. De Loterij kreeg ­opdracht om exact dezelfde ­bedragen uit te keren vanaf Parijs.

“Alle atleten werken bijzonder hard naar de Spelen toe. Het is dan ook maar logisch dat hun ­inspanningen op eenzelfde wijze beloond worden. Onze para­lympiërs verdienen evenveel ­respect en waardering als onze olympische atleten.”

Mahdi laat onderzoeken of de ­paralympiërs ook voor Tokio 2020 nog evenveel kunnen krijgen als de olympiërs. Dat is niet evident, ­omdat sommigen in het huidige ­regime bij een hogere premie een deel van hun vervangingsinkomen als gehandicapte dreigen te ­verliezen.

Voor Tokio 2020 keerde de ­Nationale Loterij 664.000 euro uit aan premies voor de olympische ­atleten en hun coaches. Volgens Mahdi zal voor Parijs 2024 een ­identiek bedrag worden vrijgemaakt voor de paralympiërs.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio