Hier en daar liggen de ribbeltegels los of steken ze gevaarlijk omhoog. 

Hier en daar liggen de ribbeltegels los of steken ze gevaarlijk omhoog. © Chris Van Rompaey

Stad Lier laat blindengeleidetegels vernieuwen, maar of ze lang zullen meegaan...

Lier -

De stad Lier heeft een aannemer aangesteld voor de herstelling van de blindengeleiding op de Grote Markt. “De blindengeleidingsstrook zou duurzaam kunnen zijn, mocht ze niet regelmatig worden overreden door (zwaar) verkeer dat zich op het voetpad stationeert”, reageert schepen van Openbare Ruimte Bert Wollants (N-VA).

De blindengeleidetegels op de Grote Markt werden in februari 2019 definitief opgeleverd. Dankzij deze ribbelstrook in prefabbeton kunnen blinden en slechtzienden vlot langs de terrassen wandelen.

De strook bestaat uit ribbeltegels in prefabbeton. Bij oversteekplaatsen lagen voordien al zulke tegels. Een jaar later lagen op meerdere plaatsen de tegels los of waren ze gebarsten, maar pas nu gaat de stad over tot een grondige herstelling.

“De blindengeleidingsstrook zou duurzaam kunnen zijn, mocht ze niet regelmatig worden overreden door (zwaar) verkeer dat zich op het voetpad stationeert, onder andere leveranciers. We hebben prijs gevraagd voor de herstelling van de losliggende tactiele tegels (tegels door aanraken waarneembaar, red.). Plaatsing moet gebeuren op een aangepaste straatlaag en fundering”, zegt schepen van Openbare Ruimte Bert Wollants (N-VA).

Sensibilisering

“Maar de dikte van de aangeboden tegels is niet geschikt voor overrijden van zwaar verkeer. Tijdens bijkomend marktonderzoek vonden we geen ribbeltegels die meer geschikt zijn voor zwaar verkeer. We zullen aan de dienst Handhaving om gerichte controles vragen ter sensibilisering.”

Het uitbreken en vervangen van een negentigtal kapotte tegels kost de stad 13.141 euro. (cvr)MEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio