Een medewerker van het labo is druk in de weer. 

Een medewerker van het labo is druk in de weer. © Erik Van Eycken

Labo van Imeldaziekenhuis kampt met uitvallend personeel: “We doen nu ook beroep op voormalige medewerkers die net met pensioen zijn”

Bonheiden -

De derde Covid-golf is in het labo van het Imeldaziekenhuis in Bonheiden goed voelbaar. Meer nog: klinisch bioloog Johan Frans spreekt over een vergelijkbare situatie met de eerste golf, nu anderhalf jaar geleden. “Bovendien zien we ook meer eigen mensen uitvallen door ziekte of quarantaine”, zegt hij.

Erik Van Eycken

Alle hens aan dek in het labo van het Imeldaziekenhuis. Klinisch bioloog Johan Frans en zijn team kunnen het werk nog maar moeilijk aan. “We merken een enorme stijging van het aantal testen sinds eind oktober. Vergelijk het gerust met de eerste Covid-golf”, zegt hij. Dagelijks worden gemiddeld driehonderd stalen onderzocht. “Die stalen zijn afkomstig van drie verschillende lijnen. De eerste zijn de spoedgevallen waar nog een onderscheid wordt gemaakt tussen stalen van mensen die met grote waarschijnlijkheid positief zijn en stalen van anderen die symptomen vertonen. Een tweede lijn bestaat uit preoperatieve screenings. De derde lijn is de overflow van testen die we krijgen via Somedi in Heist-op-den-Berg. Dat medisch centrum analyseert de stalen die via huisartsen binnenkomen.”

Klinisch bioloog Johan Frans trekt aan de alarmbel.

Klinisch bioloog Johan Frans trekt aan de alarmbel. © Imeldaziekenhuis

Stagiairs

Door de plotse drukte sinds enkele weken zitten de afdelingsmedewerkers met de handen in het haar. “We testen gemiddeld driehonderd stalen per dag, maar er zijn ook uitschieters tot vijfhonderd. Onze mensen kunnen het werk nog nauwelijks aan. Enerzijds door de drukte, anderzijds omdat we merken dat ons eigen personeel door ziekte of quarantaine vaker afwezig is. We zijn dus op zoek naar nieuwe medewerkers.” De afdeling probeert creatief om te springen met beschikbaarheden en schakelt bijvoorbeeld stagiairs in die in het weekend komen bijklussen. “Maar evengoed doen we een beroep op voormalige medewerkers die net met pensioen zijn. Het grote verschil in drukte is ook te wijten aan het feit dat de reguliere zorg momenteel niet stilvalt. Ook dat werk komt er dagelijks bij”, legt Johan Frans uit.

Er worden gemiddeld driehonderd testen per dag geanalyseerd.

Er worden gemiddeld driehonderd testen per dag geanalyseerd. © Imeldaziekenhuis

Uitkijken naar boosterprik

10 tot 15% van de afgenomen stalen zijn positief. “We merken wel grote verschillen binnen de drie verschillende lijnen”, zegt Johan Frans. “Dat gemiddelde klopt voor stalen die worden afgenomen via de spoedafdeling. Bij mensen in preoperatieve fase is het verwaarloosbaar, maar de cijfers van de stalen via huisartsen liggen dan weer hoger.” Frans zegt nog dat alle medewerkers van het ziekenhuis reikhalzend uitkijken naar de boosterprik later deze week.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio