Seger Van Leemputten op de Sint-Elooiviering van Ranst-Millegem afgelopen zondag. Rechts: maandag thuis in Vremde met Tornado op het Bloemenhof   

Seger Van Leemputten op de Sint-Elooiviering van Ranst-Millegem afgelopen zondag. Rechts: maandag thuis in Vremde met Tornado op het Bloemenhof   ©  kristin matthyssen

Seger (84) maakt nog geregeld ritjes te paard: “Sinds twee jaar stap ik wel met een stoel op”

Vremde, Ranst -

Het was een mooi beeld van paardengeluk op de Sint-Elooiviering met dierenwijding in Ranst-Millegem zondag: de 84-jarige Seger Van Leemputten op zijn grote 21-jarige palominokleurige ruin Tornado. Ruiters van 84 zijn niet dik gezaaid. We troffen Seger en Tornado maandag in bioboerderij Bloemenhof in Vremde (Boechout).

Kristin Matthyssen

Minister van Staat Herman De Croo, met zijn 84 een generatiegenoot van Seger Van Leemputten, zit zelden nog in het zadel, vertelde hij onlangs in een interview. Zijn gezondheid laat het niet meer toe. Queen Elizabeth (95) moet zowat de oudste amazone zijn die we kennen. Maar of zij nog echt buitenritten maakt zoals Seger, is niet geweten. Zelf gaat Seger nog elke zondagvoormiddag en woensdagavond wandelen, met een vast groepje. “Maar nu het zo vroeg donker is, rijd ik op woensdagavond niet meer mee ”, zegt hij. “De Sint-Elooiviering was ongeveer twee kilometer wandelen vanaf hier. Tornado zag er bezweet uit, maar we hebben de hele tijd gestapt. Hij heeft gewoon een heel dikke wintervacht.”

Seger Van Leemputten met tornado zondag op Sint-Elooi aan Millegemkerk in Ranst. 

Seger Van Leemputten met tornado zondag op Sint-Elooi aan Millegemkerk in Ranst. ©  kristin matthyssen

Seger stapt sinds een paar jaar met een stoeltje op zijn paard. Het bekappen van de hoeven van zijn paarden doet hij nog zelf. Hij heeft er nog vier. “Tegenwoordig heb ik wel een helper nodig om de benen tijdens het kappen mee vast te houden”, lacht hij.

Bioboer

Sinds 1968 is hij biohobbyboer. Zijn acht hectaren land bewerkte hij al die jaren heel bewust met paarden. “Nooit had ik een tractor. Alleen het laatste jaar huurde ik wel een loonwerker in. Vorig jaar belandde ik voor het eerst in mijn leven door een paard in het ziekenhuis. Ik was met een hooikeerder, bezig toen er plots een legerhelikopter laag overvloog. De haflinger die de hooikeerder trok, sloeg in galop. Een paard met karakter? Nee, een paard met problemen, in zijn kop. Er zit iets onberekenbaars in dat dier. Dat is heel spijtig. Tornado daarentegen kan ik vertrouwen. Het enige waar hij al eens van durft schrikken, is als er bijvoorbeeld ergens een paaltje omligt.”

Seger Van Leemputten. 

Seger Van Leemputten. ©  kma

Sinds een paar jaar doet de bioboer het wel rustiger aan. Naast zijn vier paarden - waaronder nog hengsten - heeft hij nog een hond, een kudde schapen, twee poezen en kippen. Als kind antwoordde hij al “boer” wanneer zijn moeder hem vroeg wat hij later wilde worden. Dat was niet zo vanzelfsprekend, want hij werd geboren in een kunstenaarsfamilie in Villa Zwaluwdak in Kalmthout, het landhuis waar nu het OCMW gevestigd is en dat zijn overgrootvader Frans Van Kuyck liet bouwen.

Uit kunstenaarsfamilie

Van Kuyck was Antwerps kunstschilder en liberaal schepen van Schone Kunsten, Musea, Feesten en Stoeten. Hij is misschien nog het meest bekend als de uitvinder van de Antwerpse moederdagtraditie op 15 augustus. Zijn overgrootvader langs vaderskant was dan weer kunstschilder Frans Van Leemputten. “Thuis hadden wij alleen een kat en een parkiet. Als ik zei dat ik boer wou worden, stelde mijn moeder voor dat ik later misschien in de Zoologie kon gaan werken. Gelukkig ontmoette ik een vrouw die ook van dieren hield. Van beroep had ik een firma in industrieovens en pottenbakkersmateriaal. Eerst in Kalmthout, dan in Boom en nog later in Lier.”

Seger met enkele emmers appels en kweeperen. 

Seger met enkele emmers appels en kweeperen. ©  kma

In 1968 kocht Seger Van Leemputten zijn eerste schapen. “Mijn echtgenote wou beginnen spinnen en weven. Het was rond die periode ook dat ik in de manege mijn eerste paardrijlessen nam. In 1969 kocht ik een oude ezel met kar. In 1971, toen de ezel stierf, heb ik mijn eerste paard gekocht. Ik heb altijd veel haflingers gehouden, waar ik ook hindernissen mee sprong. Intussen hadden we de hoeve in Vremde (Boechout) gekocht.”

Ongedoopte ketter

“In 2004 heb ik Tornado hier op de vlakbij gelegen manege in Lier gekocht. Het is een paard zonder stamboekpapieren. Ik ken zijn afstamming niet. Hij is een beetje een mengeling van van alles. In de winter wordt zijn vacht lichter van kleur en krijgt hij lange haren. Als hij in het voorjaar begint te ruien, verliest Tornado altijd massa’s haar. ‘s Zomers is zijn pels iets donkerder en heel kort. Op de haflingers rijd ik niet veel meer. Nu ik ouder word, vind ik hun gangen minder comfortabel. Ik zit gemakkelijker op Tornado. Hij is heel braaf en voorzichtig. Al mijn paarden zijn verkeersmak. Naar de Sint-Hubertusviering met wijding in Lier ben ik deze maand ook nog gestapt. En dat als ongedoopte ketter. In mijn familie zijn ze al generaties ongedoopt. Maar ik heb meer respect voor religie dan veel van de huidige afvalligen.”

Seger werd twee keer weduwnaar. Zonder zijn dieren zou hij niet kunnen leven, zegt hij terwijl zijn border collie trouw aan zijn voeten zit. Die drijft zijn schapen ook. Of hij de paarden nog zelf verzorgt? “Ja, maar dat valt goed mee hoor. Alleen Tornado krijgt momenteel eten bijgevoederd, omdat ik hem medicatie voor de artrose in zijn benen moet geven. Twee jaar geleden deed ik nog elke zondag een rit van twintig of dertig kilometer met hem. Maar dat kan hij nu niet meer aan.”

Dat Seger een bijzondere naam is, merken we op. “In mijn familie hebben de meesten wel een bijzondere naam. Seger is het Vlaams voor wat Victor in het Frans is: de overwinnaar. Eigenlijk moet je het met een ‘z’ uitspreken.”

Hoelang hij nog blijft paardrijden? “Het zal ook van Tornado afhangen. Mijn vrouw hield zich vroeger met Zweedse kruiden bezig. Naar het schijnt stierf de uitvinder van de Zweedse Kruiden-elixer , dokter Claus Samst, na een val van zijn paard op 102-jarige leeftijd”, vertelt Seger.

We zijn het even gaan opzoeken, en dokter Samst was zelfs 104 toen hij met zijn paard verongelukte. Dat betekent hopelijk nog twintig jaar rijplezier voor Seger.

Seger met Tornado zondag. 

Seger met Tornado zondag. ©  kma

Seger met Tornado. 

Seger met Tornado. ©  kma

Seger maandag thuis in Vremde met Tornado op het Bloemenhof. 

Seger maandag thuis in Vremde met Tornado op het Bloemenhof. ©  kristin matthyssen

Seger Van Leemputten op de Sint-Elooiviering van Ranst-Millegem afgelopen zondag. 

Seger Van Leemputten op de Sint-Elooiviering van Ranst-Millegem afgelopen zondag. ©  kristin matthyssen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio