© atv

Zoo schrapt musical die voor de paasvakantie gepland stond

Antwerpen -

In juli kondigde de Antwerpse Zoo met veel trots aan dat er opnieuw een musical in de maak was. Na het succes van Zoo of Life, hoopte de Zoo te scoren met Obaia. “Een ode aan de natuur”, noemde producer Anja Stas het verhaal tijdens de voorstelling. Nu wordt de voorstelling integraal geschrapt. “Te veel onduidelijkheid”, schetst Zoo-woordvoerster Ilse Segers.

Bieke Lathouwers

Obaia stond gepland tijdens de paasvakantie en zou plaatsvinden in de Koningin Elisabethzaal. Bij de voorstelling van de musical afgelopen zomer werd de mooie boodschap van Obaia benadrukt. “We willen de natuur eren”, klonk Anja Stas overtuigd. “In de voorbije coronaperiode hebben we samen ontdekt hoe belangrijk die voor ons welzijn is. We willen de mensen opnieuw verliefd laten worden op de schoonheid van Moeder Aarde.”

“De boodschap blijft overeind”, reageert Ilse Segers. “We zouden die ook heel graag brengen, maar met pijn in het hart zijn we nu alle betrokken aan het informeren dat het sprookje niet doorgaat. Acteurs, dansers, zangers,... maar ook de fotografen, drukkers en andere medewerkers. Er is te veel onduidelijkheid. Kan zo een productie in de paasvakantie doorgaan? Wat mag en wat mag niet? En willen mensen tegen dan tickets kopen?”

Tickets

Nochtans schermt de organisatie met veiligheidsmaatregelen om u tegen te zeggen. “De ventilatie is enorm. Er wordt heel erg ingezet op de gezondheid van de mensen, maar als bezoekers zich niet goed voelen bij het idee om naar een grote zaal te gaan, zullen ze voorlopig ook geen tickets kopen.”

“Uitstellen was geen optie. Dat is agendagewijs heel erg moeilijk. Voor de acteurs en de medewerkers, maar evengoed voor het vastleggen van de zaal. Het gaat om een grote productie die verscheidene dagen na elkaar gespeeld wordt, dat is niet makkelijk. Uiteindelijk kwamen we qua timing uit in 2024 en dat stuitte op een njet bij de directie. Dat is veel te ver vooruit om nu al vast te leggen en dus is finaal beslist om de stekker eruit te trekken. Tot onze grote spijt.” De verkoop wordt stilgelegd en de verkochte tickets terugbetaald.

Hard geweend

Ook voor de cast en crew is het een koude douche. Regisseur Luc Stevens is er het hart van in. “We zijn allemaal zwaar aangedaan. Ik heb alle acteurs verwittigd. Er werd echt gehuild. Dat is niet alleen een job en inkomsten die voor ons wegvallen, ook onze passie en onze moraal worden zwaar aangetast”, weet Stevens. “Natuurlijk begrijpen we de beslissing van de Zoo. Dit soort productie vraagt een enorme investering en de situatie is op dit moment erg onzeker. Dus geen verwijten, wel veel spijt. Vooral ook omdat we met zulk fijn team aan de slag waren.”

Regisseur Luc Stevens. 

Regisseur Luc Stevens. ©  Tommy Maes

Drie jaar werk de vuilnisbak in? “Helaas. Al blijf ik hopen dat het er misschien ooit wel eens van komt. Alles ligt klaar. Scenario, muziek, zelfs de stemopnames zijn gebeurd. Het is echt jammer om dat verloren te laten gaan, maar voorlopig zit het er dus niet in.”

Weg verbinding

“Wat ik zo jammer vind aan heel die crisis, is dat hetgene waar ik al jaren voor sta, de verbinding en de warmte tussen de mensen, nu helemaal zoek is”, zucht Stevens. “Mensen moeten afstand houden en elkaar mijden. Gevaccineerden en niet-gevaccineerden staan lijnrecht tegenover elkaar. Hopelijk vinden we elkaar snel weer terug. Niet alleen in het theater en op het podium, maar ook daarbuiten. Hopelijk komt er snel beterschap, anders zullen we met velen een andere job moeten gaan zoeken. Laten we hopen dat Kerstmagie, dat in december gepland staat in tien kastelen, wél kan doorgaan. Ook daar is hard aan gewerkt door ontzettend veel mensen.”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio